Van een onzer verslaggeefsters
De 13e editie van de Budget Marine Challenge voor zeiljachten voor de kust van Curaçao is afgelopen zondag gevaren met harde wind. Deze race kenmerkt zich door de aparte starts voor de deelnemers. budgetmarineDe eerste uitdaging was dan ook een voordewindse start op het Spaanse water waarbij het de bedoeling is om op volle snelheid bij het startschot over de lijn te gaan. Een seconde te vroeg kost vele kostbare seconden om weer terug te keren naar de startlijn. Om 10.30 was de start van de cruising-klasse waarbij de Venus Callipyge met ruime voorsprong op de concurrenten over de startlijn ging. De baan die gevaren moest worden werd echter door de Melody met minder fouten afgelegd en die wist daarmee voor de Venus Callipyge in Fuikbaai te finishen. Derde in de cruising-klasse in de eerste heat werd de Ninfa di Awa. Een kwartier na de cruising-klasse ging het startsein voor de racing-klasse. In deze klasse zijn de deelnemers allemaal aan elkaar gewaagd zodat iedereen op tijd van start ging en meteen na de start elkaar al dwars ging liggen. Een oudgediende, Remco van Dortmondt die nu meedeed met een ander jacht dan voorheen, namelijk met een J105, genaamd de Vuja De, was duidelijk het snelste jacht. Het planerende jacht haalde die dag snelheden van wel 20 knopen. Omdat de meeste jachten allemaal verschillend zijn, wordt er echter met een handicap-factor gezeild waardoor de Vuja De een aantal kleinere J24’s toch voor zich moest dulden. De Merlin werd in deze eerste heat eerste gevolg door de Chamba II. Derde werd de Vuja De. Na een uitgebreide lunch verzorgd door het hele team van Budget Marine - die ook voor passende bescherming tegen de zon in de vorm van mooie longsleeves gesponsord door Sea Hawk gezorgd had - kon de tweede heat van start gaan. Dit is de beruchte ankerstart waarbij al meteen duidelijk werd dat een aantal boten moeite hadden om achter hun anker te blijven liggen. De snelste die na de start wegvoer was de Chamba II gevolgd door de Vuja De en de Merlin. Voor de Chamba II was het zaak om een zo groot mogelijke voorsprong te krijgen op de Merlin omdat beide heats bij elkaar werden opgeteld. Het lukte de Chamba II dan ook uiteindelijk om met 40 seconden van de Merlin te winnen. De Vuja De moest genoegen nemen met een derde plaats net voor de J24 Keetje. In de cruising-klasse lukte het de Melody om haar voorsprong te behouden en werd daarmee eerste gevolgd door de Venus Callipyge en de Ninfa di Awa. Doordat de middagrace gepaard ging met beduidend hardere wind met wel uitschieters van ruim 30 knopen had iedereen bij de prijsuitreiking spannende verhalen te vertellen. ,,Al met al weer een zeer geslaagd evenement”, aldus de organisatie.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).