Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) houdt vandaag bij de boka’s op Bándabou en op Klein Curaçao een clean up om de olieresten op te ruimen. Dat heeft directeur Sabine Berendse tegenover deze krant verklaard. De clean up volgt nadat STCC gisteren de boka’s, Asencion en St Joris inspecteerde op de aanwezigheid van olieresten.


Olie opruimen ArubaDe ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) werken nauw samen om het probleem van de aangetroffen olieresten aan te pakken, zo laat de regering in een persverklaring weten. Havenmeester Marlon Laroche is benoemd tot coördinator van een team dat een actieplan opstelt en erop toeziet dat de olie op een verantwoorde manier wordt opgeruimd. Het actieplan is door de ministeries van VVRP, GMN, Financiën en Algemene Zaken goedgekeurd.
De regering roept burgers op om niet op eigen houtje de olieresten op te ruimen. De resten kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de huid. Burgers worden verzocht om, voordat zij schoonmaakacties houden, te bellen met het ministeriële team op nummer 6695929.
STCC verklaarde desgevraagd contact te hebben gehad met coördinator Laroche, zo laat de organisatie weten. Voor de clean up van vandaag heeft STCC donaties van onder andere Kooyman en Napa gekregen. De organisatie heeft de clean ups georganiseerd omdat schildpadden in deze periode hun nesten aanleggen.
In een verslag naar aanleiding van de inspecties van gisteren maakt STCC een schatting van de tijd en menskracht die nodig is voor de schoonmaak.
Un Boka is de meest vervuilde baai. Op deze plek zijn al 4 emmers van 5 gallon aan olieresten verwijderd. Bij de baai ligt er nog steeds veel olie in een brede strook. De organisatie meldt in het verslag dat er bij deze baai kreeften zijn aangetroffen die met olie zijn besmeurd. De aangetroffen olie wordt omschreven als een dikke koek die zich op steentjes hecht. Volgens de organisatie heeft het hoge water ervoor gezorgd dat er ook op de rotsen veel olie is afgezet. De inschatting is dat er voor het schoonmaakwerk in totaal 32 uur nodig is.
Voor Boka Ascencion geldt dat er een grote ploeg nodig is van vier mensen die twee dagen bezig zullen zijn. De stichting heeft met Uniek Curaçao (UC) afgesproken dat UC zich met de schoonmaak bij Ascencion bezighoudt. Bij het park van Shete Boka en Boka Grandi zijn de stranden ernstig vervuild met kleine bolletjes olie en kleine plakjes. De olieresten zijn zo klein dat de organisatie verwacht dat de schoonmaak veel tijd in beslag zal nemen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).