Situatie in Venezuela speelt op achtergrond bij dood Bakx

Van onze correspondent

Kralendijk – Op de eerste dag van het proces in de zaak Drum legde de schutter die verantwoordelijk is voor de dood van politieagent Ferry Bakx in tranen aan rechter Marije van den Enden uit waarom hij heeft geschoten.

drumZijn kennis van de Venezolaanse praktijk bleek doorslaggevend. ,,In Venezuela vraagt de politie niet, maar schiet je meteen dood”, zei Nitzael P.G. (21) over zijn daad.
Dat P.G. verantwoordelijk was voor de schoten op Bakx (45) werd door officier van justitie Antoinette Doedens al tijdens de tweede pro forma zitting in februari. Hij legde uit dat hij schoot, omdat Bakx op zijn neef William P.M. (30) leek te gaan schieten. Het kwam niet bij hem op dat de agent zijn neef misschien alleen wilde aanhouden. ,,Hij ging achter William aan en had een stok bij zich, maar viel. Toen zag ik hem naar zijn wapen grijpen en dacht dat hij William dood ging schieten. Hij zat op zijn knieën en ik schoot.”
Uit het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat Bakx twee keer werd geraakt, in de rug en in zijn hoofd. De kogel die hem in het hoofd trof ricocheerde van de harde ondergrond via de ketting van de politieagent. ,,Beide schoten waren dodelijk”, zei de rechter. Op haar vraag waarom hij niet in de lucht had geschoten, zei P.G. ,,Ik was bang en zenuwachtig.” En weer verwees hij naar de ervaring in Venezuela. Volgens het NFI moet Balx al op de grond gelegen hebben toen hij werd getroffen, omdat de ricochet via de ketting anders vrijwel onmogelijk is, omdat die hangt als hij rechtop zit of staat.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).