Door Els Kroon
Willemstad - De opbouw van de nieuwe windmolens op de vlakte van San Pedro bij Tera Kòrá loopt volgens plan, ondanks de harde wind van de afgelopen tijd.

windmolens
Hierdoor moesten de ploegen van de samenwerkende bedrijven, waaronder NuCapital, Vestas en Duraequipe met enige regelmaat moesten wachten op een ‘winddip’.
Gisteren werd turbine nummer zes, de eerste windmolen ten westen van de in 2012 geïnstalleerde molens, getest en succesvol aangesloten op het elektriciteitsnet van Aqualectra. Ondertussen werd er - zelfs op zondag - gebruikgemaakt van een nieuwe winddip om het derde segment en de 14 meter lange ‘nacelle’ (gondel) op de toren van turbine 9 omhoog te hijsen. Beide elementen hebben een gewicht van 70 ton. Vandaag en morgen worden de laatste wieken omhooggehesen en bevestigd. Naar verwachting wordt het opbouwwerk woensdag voltooid, gevolgd door de officieuze aansluiting op het Aqualectra-net van alle nieuwe turbines. De toevoeging van maximaal vijf maal 3,3 megawatt brengt het aandeel van de groene elektriciteitsproductie op Curaçao op 25 procent. Het eiland wordt daarmee de koploper in het Caribisch gebied.
De test met turbine zes werd gisteren in alle vroegte uitgevoerd door een team specialisten uit Curaçao en Nederland. Voor het eerst draaiden de wieken, met een gezamenlijke diameter van 117 meter, vanuit de zogenaamde vaanstand - als er geen stuwkracht is - in de rondte. Voor het eerst kon ook het verschil in geluid tussen de ‘oude’ windmolens en de nieuwe worden waargenomen. Het harde zwiepen van de bestaande molens is flink gereduceerd, dankzij de ‘veertjes’ op het einde van de wieken, en minder vibratie door nieuwe technologieën. Voorafgaand aan de eindtest werden alle onderdelen stapsgewijs apart getest waardoor de aansluiting op het net vloeiend en zonder problemen kon verlopen. Een opmerkelijk natuurverschijnsel deed zich voor bij de eerste omwentelingen. Door de nog frisse ochtendlucht konden bij de uiteinden van de wieken meterslange condensstrepen worden waargenomen, een unicum op Curaçao.
Als alles volgens plan verloopt, kan de 110 meter hoge kraan, die voor het opbouwwerk speciaal naar het eiland is gehaald en in het bezit blijft van het lokale bedrijf Duraequipe, na woensdag worden gedemonteerd en afgevoerd, en de route langs de grotten weer worden vrijgegeven voor recreatief verkeer. Laatstgenoemde route was de afgelopen vier maanden om veiligheidsredenen verboden terrein voor het doorgaande verkeer, dat werd omgeleid via een route langs het water.
De officiële oplevering van de vijf nieuwe molens vindt volgens plan plaats op 28 juli, exact 365 dagen na de start.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.