Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Downtown Management Organization (DMO) dringt er bij de overheid op aan het parkeerbeleid in de binnenstad op de schop te nemen. Juist om de in gang gezette opleving van Punda door te laten gaan moet het gemakkelijker worden om te parkeren.

parkerenAl sinds 2012 is er geen beheerovereenkomst voor het parkeren in de binnenstad en de aanbesteding laat al sinds december 2016 op zich wachten.
Inmiddels is de infrastructuur van de binnenstad Punda verbeterd, wordt door de private sector onderhoud gepleegd aan de gebouwen en de wekelijkse Punda Vibes is een succes. Maar voor het publiek blijft parkeren klantonvriendelijk, aldus DMO. Volgens de organisatie is het moeilijk om een vrije plaats te vinden en vrezen veel bezoekers een wielklem te krijgen. Daarom kiezen veel mensen liever een ander winkelgebied, waar parkeren geen drempel vormt.
DMO heeft in de afgelopen jaren verschillende keren om de tafel gezeten met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en de Parking Authority Curaçao (PAC) om tot concrete oplossingen te komen. ,,We stuitten echter óf op weinig bereidwilligheid om mee te werken aan het verbeteren van de parkeersituatie, óf op een gebrek aan continuïteit door steeds wisselende regeringen.”
Maar er is meer aan de hand, zegt de binnenstadorganisatie. Door het ontbreken van een beheerovereenkomst met PAC loopt de overheid maandelijks tienduizenden guldens mis, die geïnvesteerd hadden kunnen worden in de binnenstad. DMO verwijst naar het rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao uit 2012, waarin dit probleem werd aangekaart. PAC voldoet niet aan alle bestekvoorwaarden, waaronder het betalen van gebruiksrecht. ,,In 2014 is dit onderwerp in de Staten besproken, zonder vervolg.”
Eind 2016 zou het parkeerbeheer opnieuw moeten zijn aanbesteed. Dat is niet gebeurd. DMO hekelt ook het feit dat PAC meer dan 80 parkeerabonnementen heeft uitgegeven voor de nog geen 200 betaalde parkeervakken in het kernwinkelgebied van Punda. ,,Het huidige klantonvriendelijke, weinig transparante parkeerbeleid is tot stand gekomen doordat de beheers- en de exploitatievoorwaarden niet duidelijk zijn en de controle op de uitvoering niet scherp en kritisch genoeg is. Concluderend kan DMO stellen dat het beoogde doel van de introductie in 2010 van betaald parkeren, namelijk het bevorderen van kort parkeren, is mislukt.”
Met moderne middelen en het afschaffen van de abonnementen kan het parkeerbeleid een stuk efficiënter. ,,Het implementeren van wetgeving zodat op nummerplaat bekeurd kan worden als alternatief voor wielklemmen, het heropladen van de parkeertijd met een mobiele app zodat het op afstand mogelijk wordt, en het realiseren van nieuwe parkeerfaciliteiten. Als tijdelijke oplossing voor extra parkeergelegenheid kan het Marichi-terrein heropend worden, zodat de 100 parkeervakken die daar beschikbaar zijn na 7 jaren braak liggen weer gebruikt kunnen worden”, aldus DMO.
Het parkeerbeleid is voor de organisatie de hoofddoelstelling voor 2017. DMO hoopt hierbij op steun uit de gemeenschap.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).