Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Insel Air is begonnen met de procedures om één van de vier MD-toestellen te laten registreren op Curaçao. De toestellen stonden op Aruba geregistreerd vanwege de categorie-1 status van het land.


mdinsel,,We zijn nu druk met de voorbereiding van alle papierwerk”, zegt adjunct-directeur Juni Sluis. ,,Op basis daarvan begint het proces voor certificering.” Sluis kan niet zeggen hoe lang het zal duren voordat het MD-toestel op Curaçao geregistreerd staat. Welke route het vliegtuig zal gaan vliegen is ook nog niet bekend. De MD wordt ingezet op het moment dat de luchtvaartmaatschappij weer winst maakt en het aantal bestemmingen kan uitbreiden. Dat zal ‘hoogstwaarschijnlijk’ Paramaribo, Santo Domingo of Port-au-Prince zijn.
Insel Air besloot de vier MD’s op Aruba te registreren nadat de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) Curaçao in 2012 degradeerde naar categorie 2, omdat met name de wetgeving tekortschoot. Met als gevolg dat het voor Curaçaose luchtvaartmaatschappijen onmogelijk is om het aantal bestemmingen en vliegtuigen in de Verenigde Staten uit te breiden.
Zoals bekend vliegt Insel Air vanwege de grote financiële problemen waarin de maatschappij verkeert, voorlopig alleen met twee Fokker-50 toestellen tussen de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. De maatschappij staat onder surseance van betaling en heeft inmiddels 25,7 miljoen gulden van de 33,3 miljoen gulden aan overbruggingskrediet van de overheid gebruikt om de maandelijkse operationele kosten te kunnen betalen. Tijdens een presentatie in de Staten vorige week, was algemeen directeur Gilles Filiatreault gematigd positief. Filiatreault zei toen al dat de vloot zal worden aangevuld met een derde Fokker-50 toestel. Sluis verwacht dat het toestel eind deze maand klaar is om te vliegen. ,,We blijven met twee Fokker-50 toestellen vliegen, maar met het derde toestel kunnen we rouleren. En in geval van technische problemen hebben we dan een reservevliegtuig. Daarmee kunnen we de service en on-time performance garanderen.”
Het kost de maatschappij te veel geld om alle vier de MD’s in de lucht te houden. Filiatreault schat alleen al de kosten die gepaard gaan met de procedures voor de zogenaamde C-check tussen de 600.000 en 800.000 dollar. Eenzelfde bedrag is nodig voor de reparatie van motoren.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).