Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) en zijn halfbroer, de loterijbaas Robbie Dos Santos, zijn hoofdverdachten in de zaak Maximus, het onderzoek naar de intellectuele daders van de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels in 2013. Dit bleek gisteren tijdens de rechtszaak tegen ‘moordmakelaar’ Burney ‘Nini’ Fonseca die 26 jaar cel tegen zich hoorde eisen.
jamaloodinHet Openbaar Ministerie heeft vorige maand het hooggerechtshof in Caracas verzocht om de uitlevering van George Jamaloodin. De verdachte politicus was naar Venezuela gevlucht nadat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao zijn mobiele telefoon in beslag had genomen. Bij aankomst op de luchthaven van Valencia werd Jamaloodin in opdracht van de internationale opsporingsorganisatie Interpol aangehouden. Tot gisteren beschikten de (internationale) media uitsluitend over de informatie dat door Curaçao om uitlevering van Jamaloodin was gevraagd in verband met valsheid in geschrifte en andere strafbare schendingen in ambtelijke functie als minister van Financiën in het kabinet-Schotte van 2010 tot 2012. Gistermiddag openbaarde officier van justitie Gert Rip tijdens zijn requisitoir dat het OM Venezuela om uitlevering van Jamaloodin heeft verzocht om hem als een van twee beramers en financiers van de moord op Helmin Wiels te kunnen vervolgen. Jamaloodin zit momenteel vast in Valencia, voor een periode van maximaal zestig dagen sinds het verzoek om uitlevering aan Curaçao.
Behalve hoofdverdachten in Maximus zijn de broers ook hoofdverdachten in de zaak Magnus, het allesomvattende justitieel onderzoek naar de toedracht, beraming, organisatie, financiering en uitvoering van de moord op de toen 54-jarige Helmin Wiels. Ook Wiels’ partijgenoot en voormalig minister van Justitie Elmer Wilsoe is verdachte in de zaak Magnus, specifiek in het deelonderzoek Marie Pampoen. Wilsoe zou het slachtoffer bewust naar de plek des doods hebben gelokt, op het strand van Marie Pampoen.
MFK-leider Gerrit Schotte komt voor in het 11 ordners tellende dossier met bewijsmateriaal en getuigenverklaringen. Er zou telefonisch contact geweest zijn tussen Schotte en Fonseca. Op dit moment is Schotte formeel geen verdachte van het beramen of aanzetten tot de moord. Politie en Justitie doen nog elke dag onderzoek naar de politieke moord. De zaak is voor justitie niet opgelost voordat eenieder die ook maar iets met de dood van Helmin Wiels te maken heeft voor de rechter is gebracht, aldus officier van justitie Gert Rip. ,,De kring van verdachten kan zich nog uitbreiden.”
Het onderzoek naar de organisatie van de moord is afgerond, en resulteerde gisteren in de vervolging van Burney Fonseca als een van twee organisatoren, door officier van justitie Ivo Out ‘moordmakelaars’ genoemd. De andere is Luigi Florentina (Pretu) die in september 2013 dood aangetroffen werd in zijn cel in Barber. Hij zou zich hebben verhangen. Het opsporingsonderzoek van de afgelopen vier jaar is telkens weer uitgekomen bij Fonseca en Florentina als directe schakels tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de huurmoord. Fonseca, die bij de begrafenis van Florentina een van de dragers van zijn kist was, ontkende gisteren met hem bevriend te zijn geweest. Ook ontkende hij nauw contact te hebben gehad met Jamaloodin. Bij het uitlezen van de telefoons van Jamaloodin en Fonseca ontdekte het Openbaar Ministerie tal van berichten die het tegendeel bewijzen en belastend zijn voor beiden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).