Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Interim-minister van Financiën Lourdes Alberto zal vanochtend in de openbare vergadering van de Staten voornamelijk voor eigen parochie preken. Behalve de PAR-fractie zullen ook de Statenleden van de MAN en Omayra Leeflang (Un Kòrsou Hustu) niet aanwezig zijn als Alberto de vragen beantwoordt die dinsdag in de eerste ronde van de vergadering naar voren kwamen.

statenOok dinsdag werd de oppositie in de Staten slechts vertegenwoordigd door de PNP en bleven de parlementariërs van de PAR, MAN en Un Kòrsou Hustu weg bij het debat over het commentaar van het College financieel toezicht (Cft) op de vierde uitvoeringsrapportage 2016. Behalve Humphrey Davelaar en Henny Reinillia van de PNP namen alleen parlementsleden van de coalitiepartijen het woord: MFK-leden Gerrit Schotte en Jacinta Constancia, Carlos Monk (KdNT), Sherwin Leonora (PS) en onafhankelijke leden Eduard Braam en Gassan Dannawi.
Alberto, namens Braam minister van Financiën, zal vandaag de vragen beantwoorden van met name Statenleden die het interim-kabinet Pisas steunen. Begin april omschreef Pisas de financiële situatie als ‘eentje van bankroet’ nadat Alberto eerder al haar zorgen had geuit over de volgens haar verslechterde openbare financiën. Volgens het Cft is van een faillissement van het Land Curaçao geen sprake en is daarvan ook niets terug te vinden in de documenten en rapportages die het College ontving in de tijd dat José Jardim (van september 2012 tot 23 december 2016) en vervolgens MAN-lid Kenneth Gijsbertha (tot 24 maart 2017) de financiële touwtjes in handen hadden.
De PAR-fractie liet voorafgaande aan de Statenvergadering van dinsdag via een brief aan Statenvoorzitter Amerigó Thodé (MFK) al weten alleen te komen als zij informatie van de interim-regering had ontvangen over tien uiteenlopende punten. De PAR-leden vinden dat er binnen de Staten twee kampen ontstaan met aan de ene kant de coalitiepartijen die over de nodige documenten beschikken en aan de andere kant het kamp dat die informatie niet heeft en wordt uitgescholden als daarom gevraagd wordt. De Statenvoorzitter kan uiterlijk vandaag een dergelijke brief van de fractie van de MAN verwachten. De MAN vraagt duidelijkheid over de uitspraak van interim-premier Gilmar ‘Pik’ Pisas wat betreft een bankroet van het eiland. ,,We willen weten wat de minister van Financiën zélf te zeggen heeft over de financiële staat van Curaçao”, zegt Elsa Rozendal desgevraagd.
Ook Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu zal net als dinsdag vandaag niet bij de Statenvergadering aanwezig zijn. Leeflang vindt dat de veiligheid van zowel de Statenleden als van het personeel niet gegarandeerd kan worden na verschillende incidenten in januari en februari. De openbare vergadering van 4 januari liep dusdanig uit de hand dat de politie eraan te pas moest komen om enkele Statenleden uit de zaal te verwijderen. Op 14 februari hield de meerderheid van toen nog 11 Statenleden een openbare vergadering, maar was daartoe volgens Leeflang niet bevoegd. En later die maand slaat Jacinta Constancia (MFK) MAN-lid Giselle Mc William in het gezicht. Leeflang eiste al direct daarna een onderzoek naar de veiligheid in het parlement. Sindsdien is zij slechts naar een vergadering gegaan, in verband met het uitstellen van de verkiezingen. ,,Ook toen weer was er een incident”, zegt Leeflang nu. ,,Iemand uit het publiek stak de middelvinger op naar Giselle Mc William.” Niet alleen de zaal, maar ook de publieke tribune draagt bij aan de onveiligheid van de Staten. Volgens Leeflang worden de sympathisanten van de nieuwe meerderheid, het ‘blok van 12’, opgehitst omdat er een direct contact is tussen Statenleden en de mensen op de tribune. De partijen die zich schuldig maakten aan intimidatie en de veiligheid van de parlementariërs in gevaar brachten hebben nu de macht in handen. ,,Het personeel van de griffie is doodsbang. Dat blijkt ook uit het rapport Wiel.”
Leeflang vindt dat het sowieso geen zin heeft om nog iets te zeggen in de Staten. ,,Normaal gesproken worden er vanaf twee weken voor de verkiezingen geen vergaderingen in de Staten meer gehouden. Het is duidelijk wat de partijen die nu de macht hebben willen bereiken. Het is een politiek slagveld. Een voorstel van de oppositie wordt weggestemd en een identiek voorstel van de coalitie aangenomen. Op de vraag wat nu het verschil is, antwoordt de Statenvoorzitter dat dit nu democratie is; de meeste stemmen gelden. Ik hoef mezelf niet op die manier belachelijk te maken. Ik heb wel ander dingen te doen. Mijn streven is om straks een bijdrage te kunnen leveren aan een rechtvaardige regering.”
Na vandaag staat er op maandag 24 april nog een Statenvergadering op de agenda. Dan wordt met de minister van Justitie gesproken over het rapport van de Commissie Wiel naar aanleiding van het politieoptreden tijdens de vergadering op 4 januari.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).