Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens Aqualectra is het niet waar dat er nu geen fluoride meer aan het drinkwater wordt toegevoegd. Dit is in tegenspraak met uitspraken die interim-minister Sisline Girigoria van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vorige week tijdens een persconferentie van de Raad van Ministers zou hebben gedaan.

fluoride,,Fluoride is per direct uit het drinkwater”, zo citeert de Amigoe in haar editie van 15 april de GMN-minister, die namens de MP van Marilyn Moses deel uitmaakt van het interim-kabinet-Pisas. Girigoria zou daarmee gevolg geven aan een motie die half maart door de Staten werd aangenomen. Dat nam wat tijd omdat eerst een aantal zaken geregeld moesten worden, zoals een goed functionerende tandartsenbus, het opnemen van een halfjaarlijkse controle bij de tandarts in de basisverzekering ziektekosten en het beschikbaar zijn van fluortabletten voor mensen die dat nodig hebben ter bescherming van hun gebit.
Direct na de Statenvergadering in maart liet Aqualectra-directeur Darick Jonis in gesprek met het Antilliaans Dagblad  al weten dat de nieuwe meerderheid in de Staten de belofte om ‘per direct’ fluoride uit het drinkwater te verwijderen niet via een motie kan waarmaken. Aqualectra kan alleen op basis van een landsverordening handelen en een dergelijke wet komt tot stand na een proces van maanden via adviesorganen en de Staten. Zoals deze krant destijds al berichtte, wordt de toevoeging van fluoride aan het drinkwater op Curaçao geregeld via het Landsbesluit kwaliteit drinkwater en artikel 12 van de Landsverordening drinkwater. Voor een verandering of stopzetting van de dosering moet er een nieuwe of aangepaste wetgeving van kracht worden.
De motie die in maart werd aangenomen door de Staten stelt dat de regering van Curaçao bij Aqualectra erop aan moet dringen om onmiddellijk te stoppen met de toevoeging van fluoride aan het drinkwater. Dit omdat toch nog steeds ongeveer 95 procent van de bevolking gebitsproblemen heeft. De regering moet ‘binnen zes weken’ tandheelkundige zorg regelen voor alle mensen die vallen onder de basisverzekering en tegelijkertijd een campagne beginnen om de bevolking bewust te maken van het belang van een goed verzorgd gebit.
Desgevraagd ontkende Aqualectra gisteren, uit monde van woordvoerster Sharo Bikker, dat gestopt is met het toevoegen van fluoride aan het drinkwater. ,,Dat klopt niet. Het is niet waar”, reageert Bikker.
Minister Girigoria was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).