Mijlpaal in onderzoek naar moord op Helmin Wiels.
Van een van onzer verslaggevers
Willemstad - Het proces tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die door justitie wordt beschouwd als de schakel tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord op politicus Helmin Wiels, wordt vandaag vervolgd. Als verdachte in de zaak Maximus hoort hij mogelijk aan het eind van de middag een straf tegen zich eisen.

fonseca
De 44-jarige Fonseca heeft na de moord op Wiels in 2013 maanden vastgezeten voor zijn rol in deze zaak, door justitie betiteld als Magnus, tot hij bij de inhoudelijke behandeling ervan door het gerecht voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. In juni 2015 werd hij bij een inval in zijn huis in Koraal Specht gearresteerd voor drugshandel en witwassen van 50.000 gulden. Hiervoor werd hij tot vier jaar cel veroordeeld.
Fonseca, die om veiligheidsredenen werd overgebracht naar een gevangenis in Nederland, is altijd verdachte gebleven in de zaak Maximus. ,,Het onderzoek in deze zaak, naar de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels, duurt voort”, zegt woordvoerder van het Openbaar Ministerie Guillano Schoop. ,,Het OM beschikt inmiddels over voldoende bewijs tegen Fonseca om hem voor de rechter te brengen, en, zo meent het OM, veroordeeld te krijgen.”
De inhoudelijke behandeling van de zaak betreft vandaag uitsluitend de rol van Fonseca. Hij wordt ervan verdacht de schakel te zijn tussen de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels - het onderzoek naar de aanzetters en financiers van de moord is bekend als Maximus - en de uitvoerders van de moord, op 5 mei 2013, op het strand van Marie Pampoen. De vervolging van de daders kreeg de codenaam Magnus. Fonseca zou als schakel tussen Maximus en Magnus een som geld van de financiers van de moord hebben aangenomen en de daders, schutter ‘Monster’ en chauffeur ‘Bolle’, de aan hen beloofde vergoeding hebben uitbetaald. Deze transactie staat vandaag centraal. Daarbij zal blijken of justitie de opdrachtgevers in het vizier heeft en de zaak Maximus weldra kan worden uitgerold.
Elvis ‘Monster’ Kuwas zou afgelopen weekend vanuit de extra beveiligde Penitentiaire Inrichting Vught in Nederland zijn overgebracht naar Bonaire. Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de overbrenging van de tot levenslang veroordeelde schutter. Mogelijk treedt hij vandaag als getuige op in de zaak tegen Fonseca. Woordvoerder Schoop wil hier niet op ingaan. ,,Er zullen meerdere getuigen worden gehoord, en diverse bewijsstukken worden getoond”, zegt hij. ,,Alles wat het maandenlange onderzoek in deze zaak heeft opgeleverd, en waarover niet door het OM is gecommuniceerd, wordt vandaag aan de rechter gepresenteerd. Wij hopen dat deze zaak vandaag afgerond kan worden. Indien de behandeling meer tijd in beslag neemt, gaat de zaak op vrijdag verder. Vooralsnog gaan het OM ervan uit, dat vanmiddag de strafeis kan worden uitgesproken.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).