Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het personeel van de douane protesteert tegen het beleid van directeur Jules Ilario. De vakbonden Straf en Abvo hebben hun leden opgeroepen voor een vergadering onder werktijd vanochtend om half acht.


douaneStraf-voorzitter Juan Lourens zei gisteravond in een uitzending van TV Direct niet te kunnen garanderen dat de dienstverlening van de douane vandaag normaal verloopt. ,,De medewerkers van alle posten van de douane, dus ook van de luchthaven Hato en in Punda, komen naar het kantoor aan de Nieuwe Haven.” Of op de werkonderbreking andere acties volgen, zullen de leden vanochtend bepalen.
Volgens Lourens maken de medewerkers zich bezorgd over het beleid van hun directeur en de wijze waarop hij het korps leidt. ,,Het beleid komt niet overeen met de regels zoals die zijn vastgelegd in het Landsbesluit en veroorzaakt problemen op de werkvloer”, zegt Lourens. Door de nieuwe regels zouden bijvoorbeeld woordenwisselingen ontstaan met klanten bij de balie. Lourens zegt dat de vakbond met Ilario heeft gesproken en dat er afspraken zijn gemaakt. ,,Maar daar houdt hij zich niet aan. Het douanepersoneel is het beu. De maat is vol. We houden nu een vergadering onder werktijd waarin zij hun bezorgdheid kunnen uiten.”
In een uitzending van TeleNotisia ontkent douane-directeur Jules Ilario, vanuit Nederland waar hij voor een werkbezoek is, dat hij zich niet aan de afspraken houdt. Hij zegt geen motief te zien voor een conflict. ,,Geen enkele beslissing wordt door mij alleen genomen. Modernisering van de douane is noodzakelijk”, aldus Ilario gisteravond.
Ilario ligt al sinds zijn aanstelling vorig jaar onder vuur bij de douane. Hij was verantwoordelijk voor de al voor zijn komst begonnen reorganisatie, die volgens de vakbonden niet goed verliep. Deze week nog publiceerde een lokale ochtendkrant een beschuldigend verhaal over misstanden bij de douane. Ilario is ook verantwoordelijk voor de modernisering van de douane, zoals de invoering van papierloze, digitale betalingen van invoerrechten.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).