Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Landsrecherche heeft gisteren in de vroege ochtenduren een drietal huiszoekingen verricht, waaronder bij de reeds voor ambtelijke corruptie veroordeelde MFK-leider Gerrit Schotte en in de woning van de nummer twee op de MFK-kandidatenlijst Charles Cooper (voorheen PAS en MAN). kwadeschotteHet tweetal wordt verdacht van poging tot omkoping én omkoping.
In een officiële verklaring laat het Openbaar Ministerie weten dat het een strafrechtelijk onderzoek door de Landsrecherche Curaçao betreft en dat de Landsrecherche hierin door diverse andere opsporingsdiensten wordt ondersteund. De zaak heeft de naam ‘Wilhelmina’ gekregen. Procureur-generaal Guus Schram heeft de Landsrecherche in februari van dit jaar opdracht gegeven om strafrechtelijk onderzoek te verrichten naar aanleiding van de aangifte van Statenlid Yaël Plet (MAN) van 18 februari.
Plet verklaarde tegenover de pers dat hij zou zijn benaderd in een poging hem om te kopen en zo zijn partij de rug toe te keren en deel uit te gaan maken van wat nu bekend staat als het ‘Blok van 12’, dat door Schotte wordt aangevoerd. Naast de aangifte van Plet zijn diverse andere onderzoeksresultaten verkregen, zo laat het OM weten. ,,Zo zijn onder andere een aanzienlijk aantal getuigen gehoord.”
Het onderzoek leverde óók de verdenking op - zo laat het OM weten - ‘dat een ander Statenlid is omgekocht’ (dus geen poging, maar feitelijke omkoping, red.). Om welk Statenlid het hier gaat, laat het OM in het midden. Wel verneemt deze krant uit welingelichte bronnen dat het zou gaan om PS-Statenlid Sherwin Leonora. De Landsrecherche heeft in dit onderzoek onder meer getuigen gehoord ‘in de politieke kring’.
Leonora verklaart desgevraagd aan het <I>Antilliaans Dagblad<I> dat hij door niemand is benaderd in verband met omkoping en dat hij en fractiegenoot Melvin ‘Mac’ Cijntje op zaterdag 11 februari hebben besloten hun steun aan de regering-Koeiman in te trekken na overleg met partij en de PS-ministers.
Ook in het huis van Gilbert Ricardo - trekker van het miljoenenproject in wording Courtyard Marriott bij Rif en gezamenlijke vriend van zowel Cooper, als Schotte en Plet - is gisteren een huiszoeking verricht. Het OM stelt dat het ‘bij de huidige stand van het onderzoek’ noodzakelijk was om gisteren de drie huiszoekingen te verrichten. Verdere huiszoekingen en/of aanhoudingen worden tijdens de voortgang van het onderzoek niet uitgesloten.
‘Alweer!?’
Volgens Schotte waren de rechercheurs zijn woning binnengetreden met een huiszoekingsbevel waarop slechts ‘ambtelijke omkoping’ stond. Nadere specificatie zou er niet zijn. ,,Ik heb gevraagd: ‘Alweer!? Zijn jullie niet bekend met de zaak Babel?’”, aldus Schotte tegenover de pers. ,,Zo werken ze. Zo komen binnen onder bepaalde voorwendselen en dan kijken ze hoe de zaak loopt en voegen gaandeweg meer dingen aan de beschuldigingen toe.” Ook Cooper liet weten dat er geen specificatie op het huiszoekingsbevel stond.
Zowel Schotte als Cooper lieten aan de media weten ‘dat de makamba’s achter de zoekingen zitten’. ,,Zo werkt de kolonisator. Vandaag weer een inval in het huis van de politiek leider van MFK en, nu Cooper ook op deze lijst staat, is ook hij de pineut”, aldus Schotte. ,,Ze hebben het op ons gemunt. We hebben nog 23 dagen te gaan voor de verkiezingen en de aanvallen blijven komen. Ik heb ze gezegd om me maar op te sluiten, want we winnen de verkiezingen gewoon vanuit Bon Futuro (gevangenis, red).”
En Cooper: ,,Het feit dat ik hier als vrij man sta, betekent dat een stelletje makamba’s hier vandaag is komen vissen en niks heeft kunnen vinden. Anders was ik vandaag geboeid afgevoerd. Die makamba’s kunnen op Curaçao de wet niet blijven uitmaken. Hun wetten moeten gaan en zij moeten ook weg.”
De MFK-leider uitte wederom beschuldigingen van politieke vervolging door organen als het OM. ,,Dit houdt niet op tot we een onafhankelijk land zijn waar buitenlandse machten zich niet met ons kunnen bemoeien. Ik rust niet tot ik ze allemaal een one way ticket geef op dat blauwe toestel”, zo gaf Schotte te verstaan.
In het huis van Cooper troffen de autoriteiten een grote som cash geld aan. Volgens de oud-MAN-leider en tegenwoordig nummer 2 op de lijst van MFK is het geld afkomstig van de artsenpraktijk van zijn echtgenote. ,,Wij zijn beschuldigd van witwaspraktijken, maar mijn vrouw heeft een succesvolle praktijk waar elke dag transacties plaatsvinden. Ze heeft alle facturen om dit te bewijzen”, aldus Cooper. Het OM bevestigt de verdenking van witwassen. Tijdens de verschillende huiszoekingen zijn computers, telefoons, geld en stukken uit de administratie in beslag genomen voor nader onderzoek.
De Landsrecherche is in deze zaak belast met het onderzoek. Zij richt zich onder meer op de opsporing van gedragingen die de integriteit van het openbaar bestuur raken. De Landsrecherche doet alleen onderzoek na opdracht daartoe van de PG, in dit geval Schram.
Corruptie, waaronder het omkopen van Statenleden, vormt een ernstige bedreiging van de rechtstaat, zo stelt het OM in een officiële verklaring. ,,Het ondergraaft het democratisch proces en vernietigt het vertrouwen van burgers in hun volksvertegenwoordigers. De Landsrecherche en het Openbaar Ministerie Curaçao geven dan ook prioriteit aan onderzoek naar dergelijke vormen van corruptie.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).