Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het wegvallen van luchtvaartmaatschappij Air Berlin zal de hotels hard raken. De maatschappij bracht vooral veel toeristen in de wintermaanden, het hoogseizoen. De klap wordt daarom al direct extra gevoeld door de hotelsector.
berlinDat zegt Miles Mercera, directeur van Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata). Chata kreeg maandag via toeristenbureau CTB het bericht dat de Duitse luchtvaartmaatschappij het contract niet zal verlengen en per oktober dit jaar stopt met de vluchten tussen Düsseldorf en Curaçao. Dat was een onaangename verrassing. ,,We waren in de veronderstelling dat CTB daarover nog in onderhandeling was”, zegt Mercera. Hoogste prioriteit heeft wat Chata betreft nu om een alternatief te zoeken.
In de vijf jaar dat Air Berlin vluchten uitvoert op Curaçao is het aantal bezoekers uit Duitsland toegenomen van 6.000 tot ruim 22.000 in 2016. ,,We moeten er voor zorgen dat er in het winterseizoen een directe verbinding is tussen Curaçao en Duitsland”, zegt Mercera. Duitse toeristen komen ook met de KLM naar het eiland, maar de twee maatschappijen vulden elkaar juist mooi aan. Mercera: ,,Het gaat om hetzelfde type toerist. De Duitsers logeren in hotels, maar ook in villa’s en appartementen. Ze komen vaak om te duiken of voor de dolfijntherapie bij het Seaquarium. Het is een belangrijke niche in de markt.”
Volgens de Chata-directeur waren vooral de vluchten in de wintermaanden van Air Berlin goed bezet. ,,Dat is hier het hoogseizoen. In die maanden profiteert de hotelsector het meest van het toerisme.” Met het wegvallen van de Duitse luchtvaartmaatschappij incasseert de sector, na een terugval van het aantal aankomsten uit Venezuela en de Verenigde Staten, opnieuw een klap. Nu op de Europese markt die volgens Mercera juist altijd een stabiele groei laat zien.
De Chata-directeur wil geen uitspraken doen over de reden van het staken van de vluchten. Formeel zou de strategische partner van Air Berlin, Etihad Airways, meer zien in de Noord-Amerikaanse dan de Caribische markt. Maar tussen CTB en Air Berlin waren ook afspraken over een omzetgarantie. De maatschappij vloog vanaf het begin met financiële ondersteuning van de Curaçaose overheid en bood in ruil daarvoor op jaarbasis ruim 30.000 stoelen op de route.
Waarnemend directeur van CTB, Hugo Clarinda, was gisteren niet bereikbaar voor een reactie en toelichting op de afspraken betreffende de omzetgarantie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).