Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin, die vanaf 2011 eerst eenmaal per week en sinds 2015 wekelijks tweemaal tussen Düsseldorf en Curaçao vliegt, stopt met ingang van het winterseizoen per eind oktober 2017.

airberlin
Dit is slecht nieuws voor het toerisme van Curaçao, dat al kampt met airliftproblemen en - behalve uit Europa - teruglopende bezoekersaantallen. Een alternatief voor Air Berlin om de lucratieve en dus interessante Duitse en Duitssprekende markt te bedienen lijkt er op korte termijn niet te zijn.
Air Berlin heeft begin deze week laten weten de verbinding te staken. Formeel om reden dat Curaçao en de Cariben buiten de nieuwe strategie (van Air Berlins strategisch partner Etihad Airways van de Verenigde Arabische Emiraten, die meer ziet in Noord-Amerika) valt.
Vermoedelijk dat trage betalingen door toeristenbureau CTB in verband met de aan Air Berlin verstrekte omzetgarantie (‘revenue guarantee’) meespelen. De maatschappij vloog van meet af aan met financiële ondersteuning van de Curaçaose overheid, die daarvoor echter wel op jaarbasis ruim 30.000 stoelen bood op de route. Naar verluidt was de gemiddelde bezetting met circa 75 procent relatief hoog.
In 2016 brachten 22.200 Duitsers hun vakantie door op Curaçao (voorheen waren dat er nog 5.000). Goed voor 231.000 overnachtingen. Duitsers blijven daarmee lang, namelijk gemiddeld 10 dagen, op Curaçao. Verder zijn er vakantiegangers uit Oostenrijk en Zwitserland. Niet alle Duitsers kwamen met Air Berlin; ook KLM vanuit Amsterdam vervoert veel Duitse toeristen en profiteert van de exposure van Curaçao in Duitsland.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).