Van onze correspondent
Kralendijk - De vakbonden van Bonaire dreigen het eiland morgen plat te leggen. Ze willen op die manier aan de Nederlandse regering duidelijk maken dat de korting op pensioenaanspraken onaanvaardbaar is. Of de staking inderdaad doorgaat, zou gisteravond worden besloten. Maar de kans dat het tot een ander besluit zou komen, leek bij het ter perse gaan van deze krant klein.


Algemene stakingMet ingang van deze maand worden de pensioenen die zijn ondergebracht bij het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) met 3,5 procent gekort. Onder gelijkblijvende omstandigheden dreigt in 2018 een korting van 12 procent. Vrijdag werd bekend dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geen redenen zag in te gaan op het verzoek om de korting uit te stellen. ,,Arrogant en respectloos”, vindt Robert Sances van ambtenarenbond Abvo. ,,We hebben alleen maar wat extra ruimte gevraagd om tot een oplossing te komen.”
Wat bij de bonden voor werknemers bij de overheid, in het onderwijs en in de zorg verkeerd is gevallen, is dat er geen enkele reactie is gekomen op de petitie die op 22 maart is ingediend bij Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella. ,,Niet eens een ontvangstbevestiging.” In slechte aarde viel ook dat directeur Jan Helmond van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN), bij een bezoek van de vakbondsleiders vrijdagmiddag, hen de spelregels overhandigde die voor overheidspersoneel bij acties gelden. ,,De pensioenkorting geldt nota bene ook voor hem”, aldus Charles Mercelina van politiebond NAPB-BES. ,,We hebben dat als een dreigement ervaren.” In de regels staat onder andere dat actievoerende politieagenten niet in uniform en niet gewapend mogen zijn. Ook mag de openbare orde niet worden verstoord. De staking is volgens Marcelo Anthony van de vereniging van vakbonden (Usibo) ‘plan B’. ,,Nederland moet duidelijk gemaakt worden dat wij dit niet accepteren.”


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).