Van onze correspondent
Den Haag - De nieuwe Nederlandse regering moet 1 miljard euro uittrekken voor een Deltaplan om de koraalriffen in het Caribisch deel van het Koninkrijk te redden.

deltaplankoraalrif
Hoogleraar mariene biologie prof. dr. Han Lindeboom aan de Wageningen Universiteit heeft daar in een brandbrief aan informateur Edith Schippers op aangedrongen. Als er niet snel tot actie wordt overgegaan dreigen de koraalriffen rond de zes eilanden binnen 15 jaar te verdwijnen, waarschuwt de onderzoeker. Hij verwijst daarbij naar eerder onderzoek van het Amerikaanse Instituut voor Oceanografie Scripps. Volgens het rapport zal de bodem tegen die tijd voornamelijk bedekt zijn door slijmalgen.
Oorzaken zijn onder meer de overmatige aanvoer van voedingsstoffen vanaf het land door onvoldoende afvalwaterzuivering, overbevissing, de invasie van de lionfish, verkeerde vormen van kustontwikkeling, vervuiling en de klimaatverandering.
Gealarmeerd door deze conclusies bezocht Lindeboom tussen 20 februari en 6 maart de zes Caribische eilanden om de situatie met eigen ogen te bekijken. Ter plaatse peilde hij naar de bereidheid van lokale overheden, nationale parken en andere belanghebbenden om mee te doen aan de uitwerking van een zogenaamd Deltaplan voor het redden van de koraalriffen.
,,Het plan moet bijdragen aan een adequaat natuur- en milieubeleid en nog veel meer beogen dan het redden van de koralen”, zegt Lindeboom. ,,Het kan op langere termijn de economieën sterk verbeteren omdat het toerisme veel werkgelegenheid biedt. Als de koraalriffen verdwijnen gaan de eilandeconomieën ten gronde. De sterk stijgende werkloosheid en armoede zullen dan ook gevolgen hebben voor Nederland.”
Volgens Lindeboom moet het nieuwe regeerakkoord voorzien in een taskforce om de problemen verder in kaart te brengen, oplossingen aan te dragen en te implementeren. Hiervoor is naar schatting een miljard euro nodig, verdeeld over de komende 10 jaar, zegt Lindeboom.
De onderzoeker was samen met ruimtevaarder André Kuipers initiatiefnemer van het symposium ‘Duurzame Cariben’ dat in december in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in het Paleis op de Dam is gehouden waar Glenn Thodé (rector van de Universiteit Aruba en bestuurslid van de Dutch Caribbean Nature Alliance) een van de sprekers was.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.