Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het interim-kabinet van premier Gilmar Pisas (MFK) heeft als vertegenwoordiger van de aandeelhouder van Aqualectra de directie van het nutsbedrijf opgedragen dat ‘per omgaande de afgesloten huishoudens worden heraangesloten op de waterleiding’.


aqualectrainvoice

Dat staat in stukken die het Antilliaans Dagblad heeft gezien. De top van Aqualectra is ‘uiteraard bereid mee te werken en mee te denken aan een structurele oplossing’, maar dient zich wel aan de kaders en regels van het bedrijf te houden en vooral moeten de openstaande rekeningen op een of andere manier worden betaald.
Dat heeft ‘acting ceo’ Darick Jonis laten weten aan Lourdes Alberto, interim-minister van Financiën namens de eenmansfractie van het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam die deel uitmaakt van het ‘Blok van 12’. Formeel betreft het een concept-besluit van de BAvA (Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders), maar de nieuwe coalitie onder aanvoering van MFK-leider Gerrit Schotte doet in alles voorkomen alsof de heraansluiting van wanbetalers al definitief is; en voert er ook al campagne mee.
Het gaat om circa 1.400 huishoudens (en niet om 8.000, zoals KdNT-politicus Amparo dos Santos blijft verkondigen), waarvan overigens lang niet allemaal in de speciale categorie van ‘min- en onvermogenden’ vallen. Voor deze groep van 324, waarvan 245 onderstandtrekkers, moet er een regeling komen van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), waar interim-minister Jaime Córdoba (Pueblo Soberano) verantwoordelijk is.
Voor heraansluiting van deze min- en onvermogenden moet SOAW ruim 1,4 miljoen uittrekken en hiervoor een regeling treffen met betrokken huishoudens. ,,Immers. Aqualectra zal nimmer zelfstandig kunnen beoordelen of een klant min- of onvermogend is”, aldus Jonis. Overigens gaat het zelfs in deze categorie van klanten met een uitkering of subsidie soms om zeer aanzienlijke openstaande bedragen. Er is er zelfs één met een schuld van 65.000 gulden en tientallen met meer dan 10.000 gulden.
Naar verluidt is SOAW drukdoende naar wegen te zoeken om de 1,4 miljoen te vinden en daarmee aan de politieke belofte van het kabinet-Pisas te voldoen. Dan blijft echter over de groep van ongeveer 1.100 klanten (die dus niet afhankelijk zijn van alléén onderstand). Het is onbekend om wat voor totaalbedrag het gaat, maar dat zijn al gauw ook enkele miljoenen. 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).