Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ontslag van 250 werknemers bij Insel Air verdeelt de Staten in twee kampen. De coalitie, aangevoerd door MFK-leider Gerrit Schotte, ziet het overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden als weggegooid geld, terwijl de oppositie van mening is dat de luchtvaartmaatschappij zonder steun van de overheid al veel eerder failliet zou zijn gegaan.

insel
Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting van de centrale commissie van de Staten die was aangevraagd door een delegatie van vijf ontslagen werknemers van Insel Air International. Schotte zorgde direct voor opschudding door informatie te onthullen uit een beslissingsdocument van het kabinet-Koeiman van 28 september 2016 dat uitsluitend in bezit was van de coalitiepartijen (MFK, PS, KdNT, MP, Eduardo Braam en Gassan Dawani). Insel Air heeft een schuld van 30 miljoen gulden aan niet afgedragen premies ziektekosten (SVB) en pensioenen (Vida Nova) en niet betaalde belastingen, zo citeerde Schotte uit het document. En tegen de Insel-werknemers: ,,Dat is van jullie salarissen ingehouden en nooit afgedragen.” Insel Air heeft inmiddels 25,7 miljoen van de 33 miljoen gulden ontvangen. ,,Staat het op jullie rekening, werden de premies betaald? Nee!” De MFK-leider wil dat de resterende 7,3 miljoen gulden in de pensioenpot van Vida Nova wordt gestort. ,,Dat geld mag niet ook in de beerput terechtkomen.” De aanvoerder van het blok van 12 coalitieleden insinueerde gisteren dat Synergy Aerospace, onder andere eigenaar van Avianca, waarmee Insel Air een week geleden een Letter of Intent (LoI) tekende in verband met een mogelijke strategische samenwerking, zou zijn afgehaakt omdat de totale uitstaande schuld van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij 240 miljoen gulden is. ,,Schulden, schulden, schulden en toch een lening van 33 miljoen gulden.”
Dit tot ongeloof van Marilyn Alcalá-Wallé (PAR). Insel en Synergy tekenden de intentieverklaring een dag voordat Eugene Rhuggenaath, nu lijsttrekker van PAR, als demissionair minister van Economische Ontwikkeling werd opgevolgd door minister Errol Goeloe die namens KdNT deelneemt aan het interim-kabinet. ,,Nu wordt met de beschuldigende vinger naar Rhuggenaath gewezen, terwijl hij er juist voor heeft gezorgd dat jullie nu nog doorbetaald krijgen”, zei Alcalá-Wallé tegen de werknemers van Insel. Het doet haar pijn te zien hoe een groep Statenleden de onderhandelingen met Avianca frustreert en het voortbestaan van Insel Air in gevaar brengt. Want dan verliezen niet alleen álle Insel-werknemers hun baan, maar voelen ook bedrijven die afhankelijk zijn van de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij de gevolgen.
PAR-Statenlid Stephen Walroud uitte voorafgaand aan de vergadering in een persbericht al zijn ongenoegen over ‘de geruchten en valse beschuldigingen’ van de afgelopen weken. ,,Maar iedereen weet dat als Rhuggenaath als minister van Economische Ontwikkeling niet akkoord was gegaan met de financiering van Insel Air, niet geëist had dat de directie van het bedrijf veranderde en een reddingsplan begon, dat dan alle 600 medewerkers naar huis waren gestuurd. Dan zou Curaçao een groot deel van haar luchtverbindingen verliezen en zou het gevolg voor de economie tien keer groter zijn dan de 33 miljoen gulden die de overheid, met goedkeuring van het volledige parlement, beschikbaar stelde in de vorm van een financiering”, aldus Walroud.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).