Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zal ‘volgens plan zonder verdere vertragingen’ gereedkomen. Dat belooft Sisline Girigoria die vrijdag als minister van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) werd beëdigd in het interim-kabinet-Pisas.


GirigoriInmiddels is duidelijk dat de nieuwe ministerploeg, gesteund door een meerderheid in de Staten, er alles aan zal doen om de verkiezingen van 28 april niet door te laten gaan. Ook het persbericht van de kersverse GMN-minister geeft de indruk dat zij er vanuit gaat voor langere tijd aan te blijven. Volgens een tussentijdse evaluatie van HNO door het Belgische architectenbureau VK Architects & Engineers en advocatenkantoor FCW Legal staat de voorlopige eindoplevering van HNO gepland op 13 augustus 2018, bijna een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dan zijn nog een paar maanden extra nodig voor de inrichting van het ziekenhuis met medische apparatuur en inventaris.
In een persbericht schrijft Girigoria dat de bouw van het ziekenhuis terecht prioriteit heeft binnen het ministerie van GMN en ‘essentieel is om een betere kwaliteit van zorg voor onze samenleving te kunnen waarborgen’. Girigoria ‘zal ervoor zorgen dat het hospitaal volgens plan gereedkomt zonder verdere vertragingen in de bouw’. In een persconferentie vrijdagochtend, enkele uren voordat het interim-kabinet aantrad, wees de voorganger van Girigoria, Zita Jesus-Leito (PAR), er nog op dat het transitietraject - de overgang van organisatie, personeel en apparatuur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar HNO - nu snel weer moet worden opgepakt. Het traject ligt sinds juli 2016 stil. ,,Met de training van personeel had al lang moeten worden begonnen”, zei Jesus-Leito vrijdag. ,,Dat moet de prioriteit zijn van de nieuwe minister.”
Behalve aan de bouw van HNO zal Girigoria extra aandacht besteden aan de sector landbouw, veeteelt en visserij (LVV). Zo zal zij zich sterk maken voor ‘meer lokaal geproduceerd voedsel voor de bevolking van Curaçao’ en zich ervoor inspannen dat ‘de mensen leren hoe zij hun eigen voedsel kunnen verbouwen en meer bewust en dus gezonder kunnen eten’. Girigoria specialiseerde zich in Nederland en Venezuela in landbouw en veeteelt. Zij was bij LVV werkzaam als opzichter bij de veehouderij en mesterij, werkte als werkmeester in de planterij van de sociale werkplaatsen en volgde daarna een opleiding tot maatschappelijk werkster en juridisch assistent. Girgigoria was de afgelopen tien jaar als adviseur en consulent werkzaam bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). ,,De minister staat voor transparantie en streeft naar een open communicatie met de bevolking. Eenieder die een vraag heeft of informatie wil, kan gerust contact opnemen met het bureau van de minister”, aldus het persbericht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.