Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De namen van de bewindslieden die vanmiddag worden beëdigd zijn door het Kabinet van de Gouverneur bekendgemaakt. Het overgangskabinet, zoals politiek leider Gerrit Schotte van MFK de regering aanduidt, bestaat uit bewindslieden met en zonder een politieke achtergrond.


ppisasDe huidige Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekleedt tijdelijk de functie van premier en neemt daarbij de functie van Justitieminister op zich. Pisas blijft premier in afwachting van de afhandeling van de screening van de beoogde premier Charles Cooper, de nummer 2 op de verkiezingslijst van MFK. Cooper wilde gisteren geen commentaar leveren op het feit dat hij de screening niet is doorgekomen en daardoor nog geen premier kan worden.
De Papiamentstalige ochtendkrant Vigilante meldde gisteren dat Cooper zeven dagen de tijd zou hebben gekregen om zijn belastingpapieren op orde te brengen. Een belastingachterstand zou de reden zijn geweest waarom Cooper de screening niet is doorgekomen. De functie voor Gevolmachtigde minister is nog niet vervuld. Volgens Vigilante was het de bedoeling dat Amerigo Thodé (eveneens van MFK) die functie zou gaan bekleden, maar dit zou niet door kunnen gaan omdat Thodé zowel door het Gerecht in Eerste Aanleg als in hoger beroep is veroordeeld voor het lekken van informatie uit een besloten vergadering van de Staten. Thodé neemt vandaag, met de beëdiging van Pisas tot premier, wel het Statenvoorzitterschap over.
Kòrsou di Nos Tur heeft twee bewindslieden in het interim-kabinet. Norberto Vieira Ribeiro wordt minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). Hij was in het verleden onder andere Gevolmachtigd minister in Washington, minister van Justitie en politiek leider van de Democratische Partij. Vieira Ribiero wordt in de Staten vervangen door Carlos Monk, voorheen minister van Onderwijs en ook de voormalige minister van BPD voor Pueblo Soberano. In 2011 veroorzaakte Monk, die in Colombia is geboren, veel commotie met de uitspraak dat als hij in dat land had gewoond, hij lid zou zijn geweest van de rebellenbeweging Farc.
Errol Goeloe, in het verleden politiek leider van PLKP, wordt minister van Economische Ontwikkeling. Hij is voorgedragen door KdNT. Formateur Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) wordt in het interim-kabinet minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Partijleider van PS, Jaime Córdoba, wordt de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Larmonie-Cecilia was in het kabinet-Whiteman minister van SOAW en in de regering-Koeiman minister van VVRP. Córdoba was minister van SOAW in het kabinet-Koeiman.
Onafhankelijk Statenlid Gassan Dannawi heeft Maureena Esprit-Maduro voorgedragen als minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport. Terwijl onafhankelijk Statenlid Eduard Braam consultant Lourdes Alberto als minister van Financiën heeft voorgedragen. Sisline Girigoria, de nieuwe minister van Gezondheid, Milieu en Natuur is door Marilyn Moses (MP) voorgedragen.
Het nieuwe kabinet wordt om 15.00 uur beëdigd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).