Door Els Kroon
Willemstad - Er is volop activiteit op de werf aan de baai van Klein Macola, waar CPA aan bouwbedrijf Bam International, een werkmaatschappij van de Koninklijke Bam Groep, een terrein ter beschikking heeft gesteld om de voorbereidingen te treffen voor de bouw van de nieuwe megapier. buizenGisteren arriveerden de eerste metalen buizen die de ondergrond gaan vormen voor de pier. De buizen, met een gewicht van 50 ton, een lengte van 57 meter en een diameter van 1,30 meter werden aangevoerd met het 126 meter lange vrachtschip BBC Xingang vanuit China. Maandag begon het lossen op het CPS-terrein van de eerste zending van 40 buizen op de barge Stemat 79, die de zware lading vervoert naar het Bam-terrein. Daar krijgen de buizen een bewerking, en er worden sensoren aangebracht voor een nauwkeurige plaatsing met behulp van een GPS. De laswerkzaamheden nemen ongeveer 10 dagen in beslag waarna de buizen naar de plaats van bestemming worden vervoerd. In de tussentijd worden ter plaatse zogenaamde headstocks geconstrueerd van gewapend beton, die de betonnen dekelementen gaan dragen. De elementen arriveerden vorige week al met het Nederlandse schip Hollandia dat de eveneens uit China afkomstige vracht in Rotterdam aan boord nam. Half april arriveert de volgende lading met de resterende 58 stalen buizen. Op 7 november moet de klus geklaard zijn volgens Gerrit van der Harst, financieel manager van Bam. Daarna krijgt de huidige megapier een opknapbeurt. Het budget was bij de aanbesteding geraamd op ruim 25 miljoen euro. De aanleg van de tweede megapier is een onderdeel van de totale ontwikkeling van 43 miljoen dollar die Curaçao Ports Authority realiseert onder het ‘Rif Seaport Curaçao’ Masterplan.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).