Plasterk in brief aan Statenmeerderheid: RMR steunt gouverneur.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het proces voor de nieuwe meerderheid in de Staten om het landsbesluit om de Staten te ontbinden in te trekken en dientengevolge de verkiezingen van 28 april te annuleren, is nog lang niet voorbij.

schotte
Zo waarschuwde Gerrit Schotte, die zich als aanvoerder van de nieuwe meerderheid in de Staten heeft opgeworpen, gisteren tijdens een persconferentie.
Deze meerderheid beloofde eerder tijdens de persconferentie uitvoerig informatie te geven over de nieuwe interim-regering, maar daar was gisteren amper sprake van. Schotte liet alleen weten dat hij verwacht dat begin komende week bekend wordt wanneer het interim-kabinet beëdigd kan worden. Ondertussen is de screening nog niet afgerond.
Schotte deed gisteren vooral zijn beklag over de brief die Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteren van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft ontvangen, waarin laatstgenoemde namens de Rijksministerraad (RMR) aangaf dat er niets mis is met het landsbesluit van de demissionaire regering-Koeiman om de Staten te ontbinden en voor 28 april nieuwe, vervroegde verkiezingen op Curaçao te organiseren. Volgens de RMR heeft gouverneur Lucille George-Wout dit besluit dan ook terecht bekrachtigd. Schotte noemde de brief van Plasterk ‘voorspelbaar’.
Met het schrijven haalt de RMR een streep door de ambities en eisen van het ‘Blok van 12’ om bij de Koninkrijksregering zijn gelijk te halen. Het proces is nog niet voorbij, zo waarschuwde Schotte gisteren echter. ,,We richten ons nu tot een internationaal platform en zullen onze petitie naar het Europees Hof sturen”, aldus Schotte, die hierin door Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos, PS van Melvin Cijntje, MP van Marilyn Moses en de overgelopen Eduard Braam en Gassan Dannawi wordt gesteund. Op de vraag van een verslaggever hoe de petitie aan het Europees Hof verschilt van de petitie aan de RMR en waarom hij nu wel denkt succes te kunnen boeken, geeft Schotte geen antwoord.
Schotte, die vorig jaar onder andere voor ambtelijke corruptie werd veroordeeld en nog wacht op de behandeling van zijn zaak in hoger beroep, reageerde na de val van het kabinet-Koeiman in februari in eerste instantie verheugd op het besluit om nieuwe verkiezingen te houden, maar is kort daarop een kruistocht begonnen om deze toch geen doorgang te laten vinden. Gisteren liet hij aan de aanwezige pers weten klaar te zijn voor de verkiezingen. Maar, zo stelde hij, wat als we dan een regering krijgen die we niet leuk vinden? ,,De vicieuze cirkel gaat dan door. Er wordt nu een precedent gecreëerd dat artikel 53 om de Staten te ontbinden te allen tijde kan worden gebruikt. Daarom zullen we de komende weken - met of zonder verkiezingen - de artikelen 29 en 53 goed bestuderen en onderzoeken wat ze daadwerkelijk betekenen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).