Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Burney ‘Nini’ Fonseca (45), verdachte in de moord op PS-politicus Helmin Wiels, heeft in hoger beroep gisteren dezelfde straf opgelegd gekregen als in eerste aanleg, te weten een gevangenisstraf van vier jaar. Overigens is hij hier veroordeeld voor drugssmokkel en witwassen en heeft de zaak verder niets te maken met Wiels. Fonseca was via een video-conferentie bij de rechtszaak aanwezig, vanuit de Penitentiaire Inrichting Middelburg in Nederland, waar hij gevangen zit. Zijn advocaat Marije Vaders heeft eerst aangevoerd dat Fonseca vrijgelaten moet worden in het kader van het gelijkheidsbeginsel ten opzichte van andere verdachten in deze smokkelzaak die niet vervolgd worden, maar wel als getuigen zijn gehoord. Het Hof oordeelt echter dat het aan het Openbaar Ministerie (OM) is om tot vervolging over te gaan en dat dit gerechtvaardigd is zolang niet getornd wordt aan de beginselen van de goede procesorde. Dat de verdachten gehoord zijn als getuige, heeft niets te maken met de vraag of ze ook vervolgd moeten worden, zo wordt aangevoerd. Het Hof geeft wel toe dat Fonseca drie dagen zonder beschikking heeft vastgezeten omdat de termijn van vijf maanden verstreken was, en dat er sprake is van normschending, maar, zo wordt aangevoerd: ,,Er is niet gebleken dat de verdachte anders dan dat hij drie dagen zonder geldige titel heeft vastgezeten enig ander nadeel heeft ondervonden van deze normschending. Daarbij overweegt het Hof dat de door de verdachte ondergane voorlopige hechtenis wordt afgetrokken van de opgelegde gevangenisstraf van vier jaren.”
Verder verwerpt het Hof de stelling van de raadsvrouw dat de getuigenverklaringen tegenstrijdig zijn. Waar het gaat om V.B. die cocaïnebolletjes moest uitpoepen in Nederland, zo staat in het vonnis, stellen de rechters dat ze gedetailleerd heeft verklaard en dat uit die verklaring in elk geval Fonseca’s betrokkenheid blijkt, evenals overigens de betrokkenheid van Bolle en Pretu (die beiden ook verdachten waren in de zaak Wiels maar inmiddels overleden zijn. Bolle is vermoord en Pretu pleegde zelfmoord, red.).
Ook de verklaring van M.B. (dezelfde achternaam als V.) wordt meegenomen ondanks het feit dat zij gebruik heeft gemaakt van het verschoningsrecht. Zij heeft verwezen naar de organisator van de drugssmokkel en hem Sinterklaas genoemd en met Sinterklaas wordt Fonseca bedoeld.
In 2013 kwam Fonseca in beeld bij de moord op Wiels als de tussenpersoon tussen de intellectuele dader(s) en de daadwerkelijke moordenaar. Daarvoor heeft hij maanden vastgezeten, maar werd uiteindelijk op vrije voeten gesteld. Dat neemt niet weg dat hij nog altijd verdachte is in de zaak Wiels. Tussen Fonseca en de toenmalige minister van Financiën, George Jamaloodin (MFK) is sms-contact geweest, tot een dag voor de moord. De laatste sms is van Jamaloodin aan Fonseca waarin staat: ,,Wanneer kun je langskomen zodat ik het je kan zeggen?”

fonseca


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).