Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als gevolg van de drastische reorganisatie van het noodlijdende particuliere vliegbedrijf Insel Air is massaontslag onvermijdelijk en zullen nog eens 250 medewerkers hun baan verliezen. Dat is gisteren bekendgemaakt.
massaontalgOp dezelfde dag werd bekend dat de rechter voorlopige surseance van betaling heeft verleend aan Insel Air International op Curaçao, een week nadat Insel Aruba hetzelfde vroeg en kreeg.
De huidige, nieuwe directie op Curaçao besloot uitstel van betaling aan te vragen vanwege een dreigend faillissement op verzoek van twee schuldeisers. Volgens financieel directeur André Delger gaat het om dezelfde crediteuren als die eerder het faillissement van Insel Air Aruba aanvroegen. Evenals het Arubaanse management heeft ook Insel International op Curaçao drie maanden de tijd haar schuldeisers een betalingsplan voor akkoord voor te leggen. Tegelijkertijd heeft de rechter een afkoelingsperiode van een maand gelast.
,,We hadden het verzoek om faillissement kunnen aanvechten, maar we hebben gekozen voor rust”, zegt Delger. ,,We kunnen nu het stabilisatieplan verder uitwerken, zonder de dreiging van een verzoek tot faillissement door een crediteur.” Hij begrijpt de aanleiding voor een faillissementsaanvraag niet goed. ,,Uiteindelijk hadden ze niets gekregen als het faillissement was toegekend; er moeten andere motieven spelen.” De situatie is op Curaçao anders dan op Aruba, vindt Delger. ,,Wij hebben een stabilisatieplan en de steun van de overheid. Surseance van betaling is juist bedoeld voor dit soort omstandigheden.”
Het ontslag van 250 van de op dit moment nog ongeveer 550 personeelsleden komt niet als een verrassing en vloeit voort uit datzelfde stabilisatieplan waarmee de directie hoopt Insel Air in juni weer ‘back on track’ te hebben. Begin maart werd al aangekondigd dat voorlopig alleen nog interinsulaire vluchten vanuit Curaçao naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten zouden worden uitgevoerd en dat daardoor een flink aantal arbeidsplaatsen verloren zou gaan.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).