Van onze correspondent
Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu is niet van zins haar kritische uitlatingen over de veiligheidsproblematiek bij Insel Air en het tekortschietende toezicht door de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) in te slikken.

dijksma
Demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer (PNP) stuurde eerder deze week een brief naar Den Haag waarin zij Dijksma verzocht haar opmerking ‘dat er onvoldoende onafhankelijkheid is van de luchtvaartautoriteit ten opzichte van Insel Air’ te onderbouwen of anders te corrigeren.
Camelia-Römer zag in het door de staatssecretaris naar de Tweede Kamer gestuurde verslag van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geen rechtvaardiging voor een zo ver gaande conclusie. Zij trok bovendien de status van het ILT-document in twijfel omdat het geprint is op papier zonder briefhoofd en niet gedateerd en ook niet ondertekend is.
Dijksma, zo liet ze het Antilliaans Dagblad gisteren weten, ziet geen reden haar uitspraken te rectificeren: ,,Ik sta achter de conclusie van de ILT. De conclusie is gebaseerd op feiten en gesprekken en waarnemingen van de inspecteurs ter plaatse.”
Dat Camelia-Römer een andere mening is toegedaan staat volgens de staatssecretaris de samenwerking tussen de ILT en de CCAA niet in de weg: ,,Curaçao heeft aangegeven, en geeft nog steeds aan, volledig mee te werken aan het oplossen van de problemen. Hier vertrouw ik op.”
Op dit moment wordt nog gewerkt aan een overeenkomst die de afgesproken samenwerking een legale status moet geven. ,,De overeenkomst die nodig is om de ILT-inspecteurs op Curaçao en Aruba te stationeren wordt in goede samenwerking opgemaakt en is bijna rond.”
Hoewel Camelia-Römer in een persconferentie begin deze week benadrukte dat reizen met Insel Air veilig is, peinst de Nederlandse regering er niet over het aan rijksambtenaren opgelegde vliegverbod in te trekken: ,,Er is nu geen aanleiding om het advies aan ambtenaren om niet met Insel Air te vliegen op te heffen. Als dit verandert, dan wordt dit zo spoedig mogelijk bekendgemaakt”, aldus staatssecretaris Dijksma.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).