Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uit het onderzoek naar het ongeval waarbij een werkneemster is overleden als gevolg van een enorme explosie bij het pompstation Helena Service Station aan de Weg naar Welgelegen, is gebleken dat de oorzaak een niet goed aangesloten pvc-buis was.


pompHet onderzoek is uitgevoerd door de Algemeen Inspecteur van het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (Soaw), Paul Berkenveld, van de Inspectieafdeling Arbeidsveiligheid. Het ongeluk vond plaats op 12 januari 2017.
,,De buis die bedoeld is om te ventileren op het moment dat de ondergrondse tank van het pompstation gevuld wordt, was niet goed afgesloten. Dit had tot gevolg dat benzine in de pvc-buizen terecht kwam waar kabels doorheen liepen voor datagebruik in het kantoor. Deze pvc-buis was in het kantoor afgesloten met foam, wat oploste op het moment dat het in aanraking kwam met de benzine. Hierdoor is benzinegas in het kantoor gekomen wat tot een explosieve mix heeft gezorgd met de lucht. Een vonkje afkomstig van elk willekeurig elektronisch apparaat heeft de explosie tot gevolg kunnen hebben. Op vastgelegde beelden is te zien dat de vrouw op het moment van de explosie een bon liet afdrukken. Maar daarmee is niet gezegd dat dat het apparaat is geweest dat de explosie ook daadwerkelijk heeft veroorzaakt. Er is niet gebleken dat de vrouw een mobiele telefoon gebruikte. Op het moment van de ontploffing waren er ook geen klanten buiten, en hoewel er wel enkele pakjes sigaretten waren voor de verkoop, is er ook niet gerookt op dat moment.”
Als gevolg van dit ongeval is door de Inspectieafdeling Arbeidsveiligheid besloten om enkele controleurs van benzinestations ‘vandaag nog’ voor een cursus naar Nederland te sturen. Er zal ook een algemene cursus op het gebied van arbeidsveiligheid gevolgd worden. Als de experts terugkomen, zal er een multidisciplinair team opgericht worden die alle pompstations gaat controleren op veiligheid.
Het onderzoek is gecoördineerd door het hoofd van de veiligheidsinspectie, Germain Pardo. Er is gesproken met getuigen, de werkgever, de chauffeur van de truck die de benzine aan het laden was, degenen die de eerste hulp hebben verleend aan het slachtoffer en, enkele dagen na de begrafenis, ook met de familie die de getuigenis van het slachtoffer konden navertellen. Er is ook gesproken met benzinepompexperts, en de plaats van het ongeluk is verschillende malen bezocht en onderzocht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.