Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Alles lijkt erop te wijzen dat de nieuwe meerderheid van het kamp-Schotte vandaag toch nog net - en net op tijd – een quorum zal kunnen vormen in de Staten.


quorumJacinta Constancia (MFK) zat tot gistermiddag nog vast, nadat zij vorige week collega-parlementariër Giselle Mc William (MAN) een klap in het gezicht verkocht, maar is nu op vrije voeten gesteld. Sherwin Leonora (PS) zit - ook volgens het laatste nieuws - nog altijd op een cruise. Dit houdt in dat de nieuwe meerderheid vandaag naar alle waarschijnlijkheid door 11 van de 21 Statenleden wordt vertegenwoordigd en daarmee nipt quorum kan vormen.
MFK-leider Gerrit Schotte heeft woensdag in een ultieme poging een brief gestuurd naar demissionair minister van Justitie, Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP), om Constancia de Statenvergadering van vandaag toch bij te laten wonen. ,,Desnoods geboeid en in haar oranje gevangeniskleding, mij interesseert het niet. Als ze er maar bij is”, aldus Schotte.
Over Leonora doen geruchten de ronde dat hij vandaag toch zomaar ineens zou kunnen komen opdagen. Tot de late uren waren gisteren alle prominente leden van Pueblo Soberano - de partij die eens door Helmin Wiels is opgericht - onbereikbaar. De telefoon van partijleider Jaime Córdoba staat al dagen uit en Melvin ‘Mac’ Cijntje - die samen met Leonora overstapte naar het MFK/KdNT/Braam/Moses-kamp - neemt gewoonweg niet op. Het laatste bevestigde nieuws over Leonora zelf was dat hij met zijn gezin op een cruisevakantie was gegaan. Dit werd gisteren overigens ook door Schotte tijdens een interview bij Radio MAS beaamd: ,,De reis was allang geboekt en betaald”, zo vergoelijkte Schotte de afwezigheid, ook vorige week vrijdag al, van zijn nieuwe coalitiegenoot.
Voor MFK zullen vandaag in ieder geval Schotte zelf en Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas aanwezig zijn. Of Charetti Eduarda-Francisca komt opdagen, was even onduidelijk. Vorige week bleek dat zij erg van streek was na de klap die haar collega Constancia had uitgedeeld. Zij barstte voor de aanwezige pers in tranen uit en smeekte om vergiffenis voor de actie van haar fractiegenoot. Herhaaldelijke pogingen van de redactie om in contact met haar te komen, haalden niets uit. Maar bij de persconferentie van MFK gisteravond was ze erbij en bij de gevangenispoort even daarvoor omhelsde ze Constancia innig.
Namens Kòrsou di Nos Tur (KdNT) zal vandaag leider Amparo dos Santos er zijn, als ook Norberto Ribeiro en Meindert ‘Menki’ Rojer. Hetzelfde geldt voor Marilyn Moses van Movementu Progresivo (MP) en de overgelopen onafhankelijke Statenleden Eduard Braam en Gassan Dannawi.
De nieuwe oppositie neemt vooralsnog een afwachtende houding aan, zo blijkt na rondvraag door deze krant. Tegenover deze krant laat Mc William (MAN) weten dat haar aanwezigheid afhangt van de veiligheidssituatie in de Staten. ,,We hebben officieel nog niets vernomen van de voorzitter over mogelijke veiligheidsmaatregelen”, zo laat ze weten. Stephen Walroud (PAR) zegt dat de gele partij eerst de kat uit de boom kijkt om te zien of de coalitie wel echt een quorum kan vormen. ,,Er doen allemaal geruchten de ronde. Het is dus nog onduidelijk of de heer Leonora morgen (vandaag, red.) aanwezig zal zijn. De een zegt van wel en de ander weer van niet. We bereiden ons in elk geval voor op de Statenvergadering en bereiden ons ook nog beter voor op de aangekondigde moties. Wij zullen tevens tegenmoties indienen”, aldus Walroud.
PAR presenteerde vorige week donderdag - tijdens de vergadering waarbij gedebatteerd werd over het besluit van de demissionaire regering-Koeiman om de Staten te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden - twee moties: een waarbij zetelroof werd afgekeurd en een om het kabinet-Koeiman te steunen.
Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu is, in tegenstelling tot andere leden van de oppositie, resoluut in haar antwoord: ,,Nee, absoluut niet”, zegt zij in reactie op de vraag of ze vandaag aanwezig zal zijn. ,,Zolang er niet voldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zal ik niet naar de Statenvergaderingen komen.”
Het Statendebat staat geagendeerd om 14.00 uur en is te volgen via de website van het parlement.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).