Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Om de noodlijdende vliegmaatschappij Insel Air uit het slop te trekken, is het nodig dat het bedrijf afslankt en terugkeert naar de ‘basics’, namelijk om te beginnen met alleen maar interinsulaire vluchten tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten.


InselHet vliegverkeer tussen de Caribische eilanden van het Koninkrijk is essentieel voor de onderlinge bereikbaarheid, maar was in het verleden ook winstgevend. De maatschappij houdt nadrukkelijk de optie open voor ook weer meerdere bestemmingen, zoals Paramaribo en Miami. Op de iets langere termijn zullen er ook vluchten vertrekken naar andere internationale bestemmingen die Insel hiervoor had.
De scenario’s die het vliegbedrijf kan of zal toepassen, is afhankelijk van de beschikbare capaciteit. ‘Basic’ gaat uit van enkel de Fokker 50’s op Curaçao en het niet vrijgeven van de MD’s door de luchtvaartautoriteit op Aruba. Terwijl het optimale scenario uitgaat van het weer kunnen inzetten van de MD’s. De bedoeling is in elk geval om met beschikbare middelen - dat wil zeggen: eigen vliegtuigen - het schema te vliegen; dus geen geldverslindende wetlease meer.
Het stabilisatieplan is gereed. De nieuwe leiding zal voor eind april een nieuw businessplan presenteren. De verwachting is dat het reddingsplan voor Insel Air in mei en juni resulteert in positieve cijfers, namelijk zo’n een miljoen dollar per maand, en dat er dan begonnen wordt met het aflossen van openstaande schulden. De vliegmaatschappij heeft de crediteuren om begrip en geduld gevraagd. Het reddingsplan is aan de commissarissen gepresenteerd en goedgekeurd.
De directie houdt er rekening mee dat de MD’s door Aruba - waar de toestellen staan geregistreerd - aan de grond worden gehouden en dus niet meer zullen worden ingezet; het zogeheten worst case-scenario. Afgezien daarvan beschouwt Insel Air de MD’s niet als de kisten van de toekomst. Met de tijd wordt er gekeken of het zinvol is de Arubaanse dochter van de maatschappij te behouden.
Dat is gisteren tijdens een persconferentie aan bod gekomen waarin ceo Gilles Filiatreault, cfo André Delger, samen met Juni Sluis, deputy ceo Flight Operations, en directielid Edward Heerenveen, verslag brachten van wat de nieuwe leiding de afgelopen weken heeft gedaan.
Eerder op de dag had het management het personeel geïnformeerd over de stand van zaken. Daarbij is er met zoveel woorden gezegd dat bij de reorganisatie - dus inkrimping van het bedrijf - er opnieuw arbeidsplaatsen verloren gaan. Maar op dit moment is het nog niet bekend om welke en hoeveel werknemers het gaat, aldus de top.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).