Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Autoriteiten hebben bij de tienerparade en de Gran Marcha maar liefst negen jongeren aangehouden voor illegaal vuurwapenbezit. De oudste gedetineerde is 30 jaar en de jongste nog maar 16 jaar. ,,Dit zijn de vruchten die we nu plukken na jarenlange verwaarlozing”, zo laat demissionair minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) in een reactie aan deze krant weten.


politieTijdens de tienerparade, die afgelopen vrijdagavond plaatsvond, heeft de politie vijf jongeren aangehouden die allemaal in het bezit waren van een vuurwapen. In een samenvatting van de politie wordt volgens een tijdslijn aangegeven waar en wanneer de arrestaties werden verricht. Zo wordt duidelijk dat de 21-jarige D.S.W. uit Curaçao rond 22.00 uur aan de Roodeweg werd aangehouden. Hij had een revolver in zijn bezit met daarin vier kogels. Later werd, eveneens aan de Roodeweg, de 28-jarige S.S.G., ook uit Curaçao, aangehouden voor illegaal wapenbezit. Hij had een revolver met elf kogels in zijn bezit.
’s Nachts werd rond 02.00 uur een groep van drie mannen aan de Waterfortstraat aangehouden. Allen hadden een vuurwapen in hun bezit. S.E.J. (27), de 25-jarige A.V.M. en de 30-jarige G.G.L. - allemaal uit Curaçao - zijn ter plekke gearresteerd.
Twee dagen later werden vier jongeren tijdens de Gran Marcha opgepakt. De jongste is amper 16 jaar. Ook zaten er een jongen van 17, een man van 25 en een man van 29 bij.
De 16-jarige Q.R.J. werd zondagmiddag rond 12.30 uur ter hoogte van de Schottegatweg West aangehouden. Hij was in het bezit van munitie. Iets later werd aan de Charoweg de 17-jarige J.R.M.E.S. aangehouden met in zijn bezit een vuurwapen. Rond 17.35 uur werd de 25-jarige R.R.R. aan de Mgr. Surinamesteeg aangehouden. Hij had een geladen revolver in zijn bezit. De laatste aanhouding voor illegaal vuurwapenbezit werd zondag rond 18.30 uur verricht. Toen werd de 29-jarige R.M. aan de Waterfortstraat aangehouden.
Tegenover deze krant laat Martina weten dat de aanhoudingen het direct resultaat zijn van een preventieve fouilleeractie van het Korps Politie Curaçao (KPC), waarbij agenten in burger willekeurige mensen – van jong tot oud – achter het dranghek aan een fouilleeractie onderwierpen. ,,Hierbij werd geen onderscheid of uitzondering gemaakt. Dit was een speciale actie, die gehouden wordt juist omdat we ons bewust zijn van deze trend onder jongeren om een vuurwapen op zak te dragen als je de straat op gaat.”
In zijn beleid als Justitieminister heeft Martina uitgebreid aandacht gevraagd voor jongeren. Volgens hem is er jarenlang uitvoerig aandacht besteed aan het repressieve, en weinig tot geen aandacht op het preventieve gedeelte. ,,Zomaar opsluiten en de sleutel weggooien is niet langer een acceptabel beleid. We moeten aandacht schenken aan de jongeren. Ze kunnen beter worden, ze moéten beter worden”, aldus de bewindsman. De preventie begint thuis, zo geeft Martina aan. ,,Bij de ouders, met de opvoeding van het kind. En de jongeren waar het toch mis mee gaat, worden opgenomen in het resocialisatieplan. Daar wordt met zowel de jongere als zijn ouders aan de resocialisatie gewerkt.” In dit plan zijn volgens de Justitieminister inmiddels ruim vijftig jongeren opgenomen.
Op pagina 8
Drugs ook immens populair


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.