Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Philipsburg - Ramphis ‘Ronchi’ Rietwijk (1965), Rogelio ‘Greg’ Koeiman (1968) en Gilbertico ‘Kalala’ Felesia (1978) zijn gisteren - na een proces van ruim 3,5 jaar - uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.
uitleveringFelecia en Rietwijk verlieten Curaçao en Koeiman Sint Maarten met een speciaal toestel van de Amerikaanse autoriteiten richting de Verenigde Staten. Daarmee is de uitlevering van het drietal eindelijk een feit.
De uitlevering van de drie mannen heeft een lange voorgeschiedenis. Het proces begon in 2013 op het moment dat er vanuit de Verenigde Staten een uitleveringsverzoek voor drie personen binnenkwam voor drugssmokkel. Het trio wordt door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd van het minstens twee keer smokkelen van drugs vanuit Philipsburg. In juli 2013 beval de US District Court for the Southern District of New York de gevangenhouding van de mannen.
Het proces om de mannen uit te leveren duurde echter lang. Er zijn verschillende rechtszaken geweest via het Hof, via een strafrechtelijk kort geding en via een civiel kort geding om te trachten uitlevering tegen te gaan. De uitlevering is zelfs bij twee verschillende gelegenheden door de Hoge Raad van het Nederlands Koninkrijk in Den Haag - het hoogste strafrechtelijk orgaan binnen het Koninkrijk - behandeld. Eerst gebeurde dit op verzoek van de verdediging en later op verzoek van het Openbaar Ministerie.
Op 15 november 2016 besloot de Hoge Raad definitief dat de uitlevering gerechtvaardigd en acceptabel is. En tot slot hebben de gouverneurs van Curaçao en van Sint Maarten op 16 januari 2017 het definitieve besluit genomen voor de uitlevering.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).