Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Amper vier maanden na de verkiezingen lijkt er binnen de coalitie nog steeds geen rust tot stand te zijn gekomen. Hoewel partijen naar buiten toe in alle toonaarden zwijgen, blijkt er achter de schermen een strijd te woeden.

schotte

koeiman

Een strijd binnen de coalitie, maar ook tussen coalitie en oppositie die vermoedelijk dit weekend tot een einde zou moeten komen wanneer een van de twee kampen als eerste elf zetels of meer - en daarmee de meerderheid - heeft weten te behalen.
Dat melden bronnen die dichtbij het onderhandelingsproces staan tegenover deze krant.
In het ene kamp zit de grote winnaar van de verkiezingen MAN (4 zetels) en verder PAR (3), PNP (2) en - zo blijkt nu - ook Un Kòrsou Hustu (1) van Omayra Leeflang. Hoewel PS-leider Jaime Córdoba eerder heeft aangegeven er tegen te zijn dat Leeflang deel uitmaakt van de coalitie omdat ze een ‘problematisch persoon’ zou zijn, zijn de overige coalitiepartners en Hustu het - na lange en diepgaande gesprekken - op grote lijnen eens over de inhoud van het regeerakkoord. Het andere kamp wordt aangevoerd door MFK (4) van de omstreden oud-premier Gerrit Schotte en bestaat verder uit Kòrsou di Nos Tur (3) van Amparo dos Santos.
Pueblo Soberano (2) zou de zwakke en onzekere factor vormen voor de coalitie. Uit informatie waar deze krant over beschikt, blijkt dat Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) al naar het kamp van MFK zou zijn overgestapt (al dan niet publiekelijk). Schotte zou proberen PS-Statenlid Sherwin Leonora ook zover te krijgen zich bij deze groep aan te sluiten. Dit blijkt echter een minder gemakkelijke taak: Leonora staat namelijk voor de volle 100 procent achter de deal voor de overname van de raffinaderij door Guangdong Zhenrong, terwijl MFK meer zou voelen voor het voortzetten van de huidige overeenkomst met de Venezolanen.
Over blijven onafhankelijk Statenlid Eduard Braam (voorheen PAR) en Movementu Progresivo van Marilyn Moses. Beiden beschikken over één zetel. Het is vooralsnog onduidelijk naar welk kamp de voorkeur van Moses en Braam uitgaat.
Beide kampen zullen dit weekeinde gebruiken om nieuwe leden te ‘recruiten’ en handtekeningen te verzamelen. Inmiddels hebben al gesprekken plaatsgevonden tussen MAN en Braam en Moses over het mogelijk uitbreiden van de coalitie. PAR heeft eerder deze week een ledenvergadering gehouden waarbij akkoord is gegaan met de uitbreiding van de coalitie door oud-PAR-lid Leeflang. Tegen deelname van Braam zou wel bezwaar zijn geuit. Braam is ook oud-PAR-lid en verliet de partij nog maar kort nadat hij na de verkiezingen als Statenlid was beëdigd.
Uitgaande van succesvolle onderhandelingen met Braam en Moses en een scenario waarbij PS niet langer deel uitmaakt van de regering, zou de nieuwe coalitie er mogelijk zo uitzien: MAN (AZ en Financiën), PAR (GMN, MEO), PNP (Justitie en VVRP), Hustu (Onderwijs), Braam en Moses (BPD en SOAW).
Als het MAN niet lukt om Moses en Braam achter zich te scharen, zou Schotte volgens de bronnen waar deze krant zich op baseert naar de gouverneur stappen om aan te geven dat hij een meerderheid in de Staten geniet.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).