Van onze correspondent
Den Haag - Zo’n 65 studenten uit de Caribische delen van het Koninkrijk hebben zaterdag in Den Haag deelgenomen aan ‘Connecting back home’.

connectingbackhome

De door de Stichting WeConnect georganiseerde ‘meet-up’ had tot doel een brug te slaan tussen Caribische studenten en young professionals in Nederland en de arbeidsmarkt op de eilanden.
Tientallen werkgevers maakten gebruik van de mogelijkheid om zich te presenteren. Onder meer advocatenkantoren, TNO, de Rijksdienst Caribisch Nederland, de technische branche, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en accountantskantoren waren naar Den Haag gekomen of stuurden vacatures op. Judith Brekelmans van Team Bonaire vertegenwoordigde meerdere werkgevers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba: ,,Ik heb heel veel gemotiveerde kandidaten ontmoet die verrast zijn over de mogelijkheden. Vraag en aanbod moeten nog veel beter op elkaar worden afgestemd. Deze meet-up is een goede bijdrage.”
Studenten en young professionals beleefden een inspirerende middag en kregen volop de gelegenheid te netwerken. De vraag naar stageplekken of banen bleek groot. De Curaçaose Joël Candelaria, student International Business & Management Studies, blikte tevreden terug: ,,Werkgevers waren echt geïnteresseerd in ons en stelden zich heel bereikbaar op.”
Het ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ondersteunden de bijeenkomst. BZK gaf een presentatie over het Talent Ontwikkel Programma (TOP) op Bonaire dat gericht is op reeds teruggekeerde jonge professionals. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) was aanwezig om studenten voorlichting te geven.
Directe aanleiding voor de meet-up was het rapport ‘We are deeply rooted’, een onderzoek van adviesbureau PBLQ dat ruim 400 Caribische studenten in Nederland en 70 werkgevers op de eilanden heeft bevraagd over de paradox dat verreweg de meeste studenten na hun studie terug willen naar geboorte-eiland, maar dat niet doen. Volgens de onderzoekers kan het opzetten van een traineestructuur helpen drempels te verlagen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).