Van een onzer verslaggevers 

Willemstad - Voormalig directeur van Maduro Holding nv, thans voorzitter van het bestuur, Henry van der Kwast, roept Curaçao en Nederland op een economische blokkade tegen Venezuela in te stellen als dwangmaatregel voor de betaling van de openstaande schuld van 100 miljoen dollar aan Insel Air. venezuela,,Venezuela ging begin vorige eeuw voor een blokkade op de knieën, dit machtsmiddel kunnen we nu ook gebruiken.”
Van der Kwast deed zijn oproep gisteravond tijdens de viering van het 180-jarig bestaan van Maduro Holding nv, van oudsher bekend als S.E.L. Maduro & Sons, de onderneming van zijn overgrootvader. Voor de feestelijke bijeenkomst waren 180 gasten uitgenodigd; behalve personeel waren er tal van ministers en andere landsvertegenwoordigers en magistraten aanwezig.
In zijn toespraak wees Van der Kwast erop, dat er sinds 1993 een luchtvaartverdrag bestaat tussen Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden. Hij haalde artikel 10 van dit verdrag aan, waarin staat dat de ondertekenaars schulden binnen dertig dagen na dato moeten voldoen. Hij verwees ook naar artikel 15, dat bepaalt dat landen bij overschrijding van de betalingstermijn de weg van de diplomatie dienen te kiezen om tot een oplossing te komen. ,,Waarom heeft Curaçao dit niet gedaan?”, vroeg Van der Kwast. ,,Ondanks de talloze verzoeken van Insel Air?”
Van der Kwast roept de Nederlandse regering en haar diplomaten op om in actie te komen. Er moet volgens de bestuurder van Maduro & Sons een blokkade van Venezuela komen, om betaling af te dwingen, net zoals dat ruim een eeuw geleden met succes is gedaan. ,,Laten wij, Curaçao, onze landsgrenzen sluiten voor Venezolaanse export, en Venezuela zo dwingen hun schuld te voldoen.”
Van der Kwast haalde de blokkade van Venezuela in 1902 aan om een parallel te trekken met de situatie vandaag de dag. ,,De geschiedenis herhaalt zich”, aldus de nazaat van Salomon Elias Levy Maduro, ‘Shon Monchi’, die terugblikte naar 1902 toen Duitsland, Engeland en Italië besloten tot een blokkade van Venezuela om het land te dwingen openstaande vorderingen te voldoen. Vandaag kunnen we stellen dat de geschiedenis zich heeft herhaald, concludeert Van der Kwast. ,,Venezuela is opnieuw tal van buitenlandse machten een kapitaal schuldig. En weer heeft dit een forse impact op Curaçao, en op onze verbinding en relatie met Venezuela. Insel Air heeft nog ruim 100 miljoen dollar tegoed en doet er alles aan om haar business te verplaatsen naar elders in de regio.” Curaçao kan intussen veel meer doen om de noodlijdende luchtvaartmaatschappij te helpen, meent Van der Kwast. ,,Wat heeft het voor nut om een verdrag te ondertekenen als het niet wordt doorgevoerd?”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).