Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Statenleden waren gisteren niet echt tevreden over de presentatie die gegeven werd ten aanzien van de problemen rond de stroomlevering door Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK)/Curaçao Refinery Utilities (CRU). aqualectra,,Te veel technisch”, aldus de algemene mening. ,,Telkens hetzelfde verhaal”, zo werd eraan toegevoegd. De presentatie werd gegeven door Henny Barbolina, interim-plantmanager van RdK/CRU en Darick Jonis, directeur van Aqualectra. In de woorden van vergadering-sluiter Elsa Rozendal (MAN): ,,Het volk is niet geïnteresseerd in al die technische verhalen, maar wil weten wanneer er stroom gegarandeerd is en of de kapotte huishoudelijke apparaten en het bedorven voedsel vergoed worden.”
Of in de woorden van Marilyn Alcallá-Wallé (PAR): ,,Het woord ‘schakelen’ is een ‘palabra non grata’, we kunnen het niet meer horen. ‘Sabotage’, ‘te warm op Curaçao’, het zijn allemaal smoesjes en niets nieuws. Het is goed dat er nu door drie commissies - een juridische, financiële en technische - gewerkt wordt aan synchronisatie tussen CRU, RdK en Aqualectra, zoals door de directeuren is aangekondigd, want ze blijven elkaar telkens de schuld geven.” Partijgenoot Stephen Walroud beaamt: ,,Volgens Aqualectra levert CRU niet voldoende stroom aan het nutsbedrijf zoals in het contract is afgesproken en Refineria Isla zegt ‘er bestaat geen contract en Aqualectra betaalt te weinig’. Dat is tegenstrijdig.” Het PAR-tweetal heeft dan ook gepleit voor het instellen van een tijdelijke Statencommissie ten aanzien van het energiebeleid. Ook Humphrey Davelaar (PNP) vindt dit een goed idee.
Volgens Eduard Braam willen de mensen gewoon weten wanneer ze betrouwbare stroom krijgen voor een goede prijs. Marilyn Moses (MP) vraagt zich hardop af of er wel altijd verstandige beslissingen zijn genomen en de goede prioriteiten gesteld zijn. ,,Er is voor miljoenen geïnvesteerd in een administratieprogramma en in de Smart-meters, terwijl er te weinig capaciteit is om alle huishoudens van stroom te voorzien. Ook had Mundu Nobo nog gerepareerd kunnen worden en als back-up kunnen dienen, maar die moest zo nodig afgebroken worden.”
Gassan Dannawi (MAN) was blij met een nieuwe organisatie ‘Organisashon Pro Akshon pa Kalidat Duradero (Opakd)’ die zich hard maakt voor betrouwbare stroomlevering door Aqualectra.
Uiteindelijk tekende Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN), die met premier Hensley Koeiman (MAN) bij de Staten aanwezig was, een aantal van 150 gestelde vragen op die hij binnen twee weken zal beantwoorden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).