Van een onzer verslaggevers
Willemstad - KL736 van vrijdagmiddag is 52 uur later op zondagavond alsnog vertrokken, maar dan als KL 738. Zo bevestigt de KLM tegenover het Antilliaans Dagblad.

klm
De luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor een ander toestel moeten inzetten, dat leeg vanaf Schiphol kwam, omdat het in het weekend toch niet lukte de ‘City of Lima’ te laten vliegen, nadat de meest linkse motor vrijdagmiddag na het opstijgen vanaf Curaçao defect was geraakt als gevolg van een ‘birdstrike’.
Aanvankelijk was de verwachting dat de ruim 400 passagiers een dag later alsnog met hetzelfde toestel konden vertrekken. Daarvoor waren onderdelen, fanblades, een grondwerktuigkundige en een technicus zaterdag ingevlogen.
Met een speciaal cameraatje is gekeken hoe de binnenkant van de motor eruitzag en werden de buitenbladen vervangen. Een klus van vier tot acht uur. Een eerste test gaf hoop dat het goed zat. Maar toen even later de Boeing 747-400 zonder nog passagiers aan boord met enkel piloten en technici aan boord, na getaxied te hebben naar het begin van de startbaan, volle toeren maakte, bleek uit de geconstateerde vibratie dat het toch niet in orde was.
De passagiers die op vrijdagavond waren ondergebracht in hotels, zaten ondertussen al wel weer te wachten in de vertrekhal van Hato en kregen dus opnieuw te horen dat de vlucht naar Schiphol moest worden geannuleerd. Het merendeel reageerde teleurgesteld maar begripvol; enkelen waren boos uit frustratie.
,,Maar dit is typisch een geval van volstrekte overmacht”, zegt Arianne Staal van het KLM-kantoor op Curaçao, zelf toevallig passagier voor deze vlucht. ,,Wij hebben echt alles gedaan wat in ons vermogen lag. Hoewel de hotels behoorlijk vol waren, hebben we toch beide avonden iedereen die niet op Curaçao een verblijfadres heeft kunnen onderbrengen.”
Toen zaterdagavond bleek dat de Lima toch niet kon vertrekken, omdat er een geheel nieuwe motor moest komen, is besloten een ander vliegtuig in te zetten. Dat arriveerde zondagavond rond 19.00 uur en vertrok een uur later met bestemming Amsterdam. Passagiers werden op de hoogte gehouden via e-mail, Facebook, telefoon en de hotels.
,,Gelukkig was er geen sprake van een sneeuwbaleffect”, aldus Staal tegen deze krant. Zowel de vlucht van zaterdag als de andere reguliere rechtstreekse vlucht van zondag is gewoon doorgegaan. Reizigers met grote urgentie op ‘pechvlucht 736’ zijn zo veel mogelijk overgeboekt, maar ook deze vluchten waren al vrijwel helemaal volgeboekt.
De Lima staat de komende dagen nog op Hato. De kist staat nu geparkeerd ter hoogte van de cargo-gebouwen. Een nieuwe motor kan niet worden vervoerd met een gewone Boeing 747, ook al is dit een groot toestel, maar moet met een speciaal vrachtvliegtuig worden overgebracht. Dan moet de motor nog worden vervangen en dat kost alles bij elkaar enige tijd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).