Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het borrelt in Scharloo Abou. Monumentenorganisaties NV Stadsherstel en Stichting Monumentenzorg werken samen met een groep creatieve jonge ondernemers en kunstenaars om het stadsdeel langzaam maar zeker te transformeren tot hét creatieve centrum van Curaçao.

scharloo1
De eerste stappen zijn gezet met het project Street Art Skalo. In Parke Leyba verrees een grote vis van afvalmateriaal, op de parkeerplaats in de Bitterstraat prikkelen beeld en tekst van kleurrijke muurschilderingen de voorbijganger. En onlangs legde kunstenaar Francis Sling de laatste hand aan zijn kunstwerk op een pand op de hoek van de Bitterstraat. Uiteindelijk moet het stadsdeel zijn opgesierd met 30 kunstwerken van lokale en internationale straatkunstenaars. ,,Het is een fantastische kunstvorm”, zegt Gonneke van den Kieboom van Creative Lab dat in het door Sling beschilderde pand is gehuisvest. ,,Street Art is voor iedereen zichtbaar, gratis. Het gaat vaak om grote kunstwerken die de publieke ruimte enorm beïnvloeden.”
Hier op deze hoek van de Bitterstraat werken inmiddels zo’n 23 ondernemers aan toegepaste, creatieve, maar commerciële opdrachten: een filmproductie, een architectonisch of stedenbouwkundig ontwerp, een webpagina, de grafische vormgeving van een boek. Creative Lab werd vier jaar geleden opgericht nadat NV Stadsherstel besloot haar pijlen op jonge ondernemers te richten om weer wat leven te brengen in Scharloo Abou en op die manier de buurt van het slechte imago af te helpen. Want de havenfunctie die nu nog een flink stempel drukt op het gebied heeft tegelijkertijd minder aantrekkelijke gevolgen voor de ontwikkeling van dit deel van de stad. ,,Illegale bewoning en drugshandel bijvoorbeeld, maar ook prostitutie”, zegt Marcel Dennert, directeur van NV Stadsherstel. ,,Bovendien rijden containers van de kade door de smalle straten en richten regelmatig schade aan.”
Het concept van Creative Lab slaat aan, het bedrijf groeit, maar om Scharloo Abou uit het slop te halen, is meer nodig. Dennert: ,,We geven startups zoals Skèmpi een kans door goedkope ruimtes aan te bieden.” Op initiatief van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en de Vertegenwoordiging van Nederland krijgt de stedelijke ontwikkeling van de buurt een extra push onder de noemer ‘New Breeze on Bitterstraat’. Het idee is om dit stadsdeel om te toveren tot een creatief centrum, vanuit de visie dat creativiteit een belangrijke economische pilaar kan zijn van een land. Want creativiteit brengt innovaties die op hun beurt weer bijdragen aan economische ontwikkeling. Van den Kieboom is enthousiast over de toekomst van de buurt: ,,Een stadsdeel dat wordt gedomineerd door creatieve bedrijven, waar jonge ondernemers en kunstenaars wonen en werken. Net zoals Pietermaai nu is uitgegroeid tot het uitgaanscentrum van Punda, wordt Scharloo Abou dan het creatieve bolwerk van de binnenstad.”
Street Art Skalo is een belangrijk onderdeel van het project, juist omdat het zo snel en direct zichtbaar is voor wie de buurt bezoekt. Dennert: ,,Hier gebeurt wat, denk je dan.” Maar ‘New Breeze on Bitterstraat’ gaat verder dan het opfleuren van de straten en het aanbieden van goedkope ruimtes. Het gaat volgens Dennert om een mix van concepten die elkaar aanvullen. ,,We richten ons op de creatieve en technologische sector, met de focus op de zogenaamde ‘digital nomads’ die werken vanuit hun laptop. Zij zoeken een leuke, relaxte werkomgeving, waar dan ook ter wereld, met wifi, een printer, koffie en logies in de buurt. Dat is wereldwijd een tendens. Als ons aanbod voldoet aan die basics, kiest zo iemand straks ook voor Curaçao, voor Scharloo Abou.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.