Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten hebben gisteren met 12 stemmen Giselle Mc William (MAN) als Statenvoorzitter gekozen. Er gingen twee stemmen naar Gassan Dannawi (MAN). Mc William is de eerste vrouwelijke Statenvoorzitter van het Land Curaçao en heeft aan haar zijde bovendien ook een vrouwelijke vicevoorzitter, in de persoon van Marilyn Alcalá-Wallé (PAR).


Mc WilliamScheidend voorzitter en coalitiegenoot Humphrey Davelaar (PNP) was de eerste die haar mocht feliciteren en die in zijn afscheidsrede zijn vertrouwen in haar uitsprak. ,,Zij heeft op 4 januari bewezen ‘that she can stand the heat’.” Davelaar staat nog eens stil bij die bewuste vergadering waarin de geloofsbrieven van zeven nieuwe Statenleden goedgekeurd moesten worden en oppositieleiders Gerrit Schotte (MFK) en Amparo dos Santos (KdNT) uiteindelijk door de politie uit het parlement verwijderd werden. ,,Giselle zal een goede Statenvoorzitter zijn”, zo benadrukte Davelaar.
Mc William stelde in haar openingsspeech dat zij eer zal doen aan een familietraditie, waarin zij de derde generatie is die zitting neemt in de Staten. En bovendien als eerste vrouwelijke Statenvoorzitter van Curaçao zich des te meer bewust is van de belangrijke taak en de voorbeeldfunctie die zij heeft. Ondanks hun afwezigheid had ze ook een woord voor de oppositieleden: ,,Ook al zijn jullie afwezig en hebben jullie niet voor mij gekozen, ik ben ook jullie voorzitter en zal mijn functie waardig uitvoeren.”
In 1949, bij de eerste verkiezingen op Curaçao volgens het algemeen kiesrecht, was het haar opa William Rufus Plantz (PNP) die op de lijst stond. In 1951 werd hij, ‘Papa Plantz’, voorzitter van de Staten. Daarna was het oom Rufus Mc William (PNP) die in de moeilijke tijd rond de onlusten van 30 mei 1969 in de Staten zat en later minister van Arbeidszaken werd. Van moeders kant was het haar vader John de Jongh die Bonaire vertegenwoordigde in de Koloniale Raad in de jaren 30 van de vorige eeuw. ,,Ik ben jong, een ‘nobato’, maar niet onbekend met de politiek. Ik heb liefde en passie voor mijn land en zal mij maximaal inzetten om, samen met de twintig collega’s in het parlement, voor het volk op te komen. We kunnen verschillen van mening, maar we hoeven geen vijanden te zijn. Ons volk roept om rust. Ik zal respect geven, ook aan de minderheid in de Staten, maar verwacht ook met respect behandeld te worden”, aldus Mc William.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).