Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het kabinet van MAN-premier Hensley Koeiman is bereid een ministerspost in te leveren in ruil voor verbreding van de coalitiebasis van 11 naar 12 zetels in het parlement met meer stabiliteit.


kabinetDe sociaaldemocratische partij MAN heeft daarover gesprekken gevoerd met Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH). Dat verklaart politiek leider Jaime Córdoba van regeringspartij Pueblo Soberano (PS) tegenover het Antilliaans Dagblad. Leeflang zei zondag bij Telenotisia eerst nog niet formeel te zijn benaderd, maar zei later in een communiqué dat er een ‘oriënterend gesprek’ heeft plaatsgevonden, dat de komende dagen wordt voortgezet.
UKH zou de portefeuille van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) krijgen, een post die oorspronkelijk voor Elsa Rozendal van MAN was bedoeld. Rozendal koos er tot nu toe echter voor Statenlid te blijven. PS is er in principe voorstander van de steun te verbreden, maar stelt wel condities aan de deelname van Leeflang aan het kabinet, zo laat Córdoba weten.
,,Onze voorwaarden voor deelname van Leeflang aan het kabinet zijn dat zij absoluut niet mag tornen aan het vrije onderwijs, studeren in de regio en de rol van het Papiaments binnen het onderwijs. Leeflang heeft in het verleden gezegd dat, als zij bewindsvrouw zou worden, zij deze punten als eerste aanpakt. Voor PS is dat onacceptabel, daarom stellen wij ook deze voorwaarden”, aldus Córdoba tegenover deze krant. De PS-leider, zelf ook minister, stelt ook dat zijn partij de premier middels een schrijven hierop zal wijzen.
Ook politiek leider Zita Jesus-Leito van PAR bevestigt dat er afgelopen zaterdag in Fòrti over het verbreden van de steun voor het kabinet-Koeiman (MAN-PAR-PNP-PS) en de verwarrende situatie binnen MAN is vergaderd. ,,Er is inderdaad gesproken over de huidige politieke situatie binnen de MAN. Onze partij heeft vanaf het begin aangegeven open te staan voor verbreding van de steun. Wij zijn echter van mening dat MAN daarin het voortouw moet nemen. Als die partij de steun wil verbreden, dan moet zij aangeven hoe zij dat gaat doen en wat dat voor gevolgen heeft”, aldus Jesus-Leito.
Het spoedberaad van zaterdag was het gevolg van een tumultueus verlopen week voor MAN, waarin onder andere Statenlid Gassan Dannawi kritiek op de leiding ventileerde en ook verklaarde dat de communicatie binnen de partij slecht is. Het Statenlid, dat de functie van parlementsvoorzitter ambieerde, was naar eigen zeggen door de partij gestraft voor zijn kritische opstelling over de omstreden bacheloropleiding voor de politie. Dannawi stelde wel dat hij bij een eventuele breuk met de partij de zetel niet zou meenemen. Daarover bestaat echter geen zekerheid. Ondertussen is bekend geworden dat Dannawi bij MAN blijft, zo melden ingewijden aan deze krant. Verbreding wordt toch wenselijk geacht.
MAN-partijvoorzitter Emil Wallé heeft in de tussentijd zijn functie ter beschikking gesteld. Hij wordt tijdelijk vervangen door vicevoorzitter Elfried Koots, nummer 20 op de verkiezingslijst van MAN. Wallé was niet te spreken over Dannawi, zo gaf hij onlangs tegenover TV Direct te kennen. De opstelling van de voorzitter zou vervolgens binnen de partij niet in goede aarde zijn gevallen. Tegenover deze krant laat Wallé weten geen commentaar te willen leveren. ,,Ik ben bezig de zaken intern in de partij af te handelen. Als dat achter de rug is, dan kan ik een verklaring geven”, aldus Wallé. De tijdelijke vicevoorzitter en MAN-leider en tevens premier Koeiman waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Leeflang van UKH ontkende gisteren dat zij benaderd is om steun te verlenen aan de regering en om de nieuwe Onderwijsminister te worden. Wel liet ze weten dat haar partij voorwaarden stelt bij een mogelijke verbreding. ,,Wij hebben als voorwaarde gesteld dat het regeerakkoord herzien moet worden en dat onze punten daarin moeten worden opgenomen.” Hierbij gaat het voor Un Kòrsou Hustu om de compensatie voor eerder getroffen gepensioneerden, werkgelegenheid scheppen en sociale woningbouw op grote schaal.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).