Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Fundashon Prevenshon kan het jaar zonder geldzorgen verder. De Curaçaose overheid geeft 1,9 miljoen subsidie en zal bovendien de laatste tranche van 700.000, die de stichting nog voor 2016 tegoed had, overmaken.
prevenshon,,Een enorme opluchting”, zegt professor Bob Pinedo (1943) namens de stichting die op Curaçao verantwoordelijk is voor preventief onderzoek naar borst- en baarmoederhalskanker. ,,Nu kunnen we de huidige plannen voortzetten en uitbreiden.” De toezegging staat nog niet zwart op wit, maar werd gisterochtend duidelijk na een gesprek van het bestuur met Joe Alcalá van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.
Pinedo is blij met de steun van de regering, vooral omdat hij onlangs is afgetreden als voorzitter van Fundashon Prevenshon. ,,Het zat me dwars dat er geen duidelijkheid was over de subsidieaanvraag en ik was bang dat ik mijn opvolger zou opzadelen met een lege huls.” De wereldwijd bekende oncoloog blijft als bestuurslid wel nauw betrokken bij de door hem opgerichte stichting.
Onder leiding van de nieuwe voorzitter, de 44-jarige Raiza Pardo, kunnen nu alle zeilen bijgezet worden om met name de opgelopen achterstand van preventieve screening van vrouwen op baarmoederhalskanker in te halen. ,,Ons doel is om 10.000 vrouwen per jaar te screenen op baarmoederhalskanker. Vorig jaar konden we pas in juni beginnen, in plaats van in januari”, zegt Pardo. ,,Dat moeten we nu inlopen.” Bovendien moet er meer bekendheid worden gegeven aan het onderzoek. Meer vrouwen tussen de 25 en 65 moeten zich laten testen op het HPV-virus. Pardo: ,,Hierop ligt dit jaar onze focus. Het is een simpele test, vergelijkbaar met de PAP-test, waarmee baarmoederhalskanker kan worden voorkomen. Deze vorm van kanker ontwikkelt zich heel langzaam, dus je bent er vaak op tijd bij.”
Voor een mammografie vinden tussen de 600 en 700 vrouwen de weg naar Fundashon Prevenshon. Veertig procent van de vrouwen geeft gehoor aan onze oproep. Dat is goed, maar het kan ook beter. Pardo studeerde geneeskunde in Leiden, werkte een aantal jaren als arts in een ziekenhuis en voor de farmaceutische industrie in Nederland en begon zeven jaar geleden als medisch adviseur bij de Sociale Verzekeringsbank op Curaçao. Zij was acht jaar voorzitter van CliniClowns. Vanuit haar functie bij de SVB had zij al contact met bestuur en directie van Fundashon Prevenshon en werd vorig jaar oktober gevraagd om Bob Pinedo op te volgen als voorzitter. ,,Een hele eer”, zegt zij nu. ,,Ik geloof erg in preventie. Dat begint al bij de geboorte met bijvoorbeeld borstvoeding. Door gezond te eten, genoeg te slapen en te bewegen kun je veel ziektes voorkomen. Preventie moet veel meer aandacht krijgen!”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).