Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao is blij met de beslissing van de internationale voetbalfederatie Fifa om het aantal deelnemers aan het WK voetbal in 2026 uit te breiden naar 48 landen. ,,Heel interessant”, reageert bondscoach Remko Bicentini in Voetbal International (VI).

bicentiniAan de komende twee WK’s, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen nog 32 landen mee. Volgens de NOS is nog niet duidelijk hoe de extra plaatsen verdeeld worden over de continentale federaties. Volgens Bicentini hebben door de beslissing van de Fifa straks kleinere landen meer kans om deel te nemen aan een groot toernooi. Ook voor Curaçao zelf ziet de bondscoach mogelijkheden gezien de ‘sterke ontwikkeling de laatste jaren’ van de selectie. ,,Dit kan precies op het juiste moment komen. Het past goed in onze plannen”, zegt Bicentini tegen VI. De bondscoach is ambitieus en met zijn team op weg naar het wereldkampioenschap in Quatar in 2022, zo liet hij al weten in een interview met VI in oktober. Curaçao plaatste zich voor deelname aan het eindtoernooi in de competitie om de Caribbean Cup. Ook doet de nationale selectie voor het eerst mee met het kampioenschap van de Gold Cup, dat is te vergelijken met de Europese Uefa Cup. Na ruime overwinningen in de vier kwalificatiewedstrijden steeg het Curaçaose elftal in oktober naar de 77e plek op de wereldranglijst van de Fifa. Dat Curaçao deze zomer zowel om de Caribbean Cup als de Gold Cup strijdt, noemt Bicentini in het artikel in VI deze week ‘een belangrijke stap’ naar deelname aan een WK. ,,Op de Gold Cup kunnen we ons meten met grote landen als Amerika en Mexico, landen die we in de WK-kwalificatie richting Qatar ook tegenkomen. Dat is onze eerste kans, 2026 de tweede.”
Dat aan het WK-voetbal vanaf 2026, 48 in plaats van 32 landen mee kunnen doen, vindt lang niet iedereen een goed idee. Maar Bicentini verwacht niet dat de niveauverschillen tussen de teams te groot zullen zijn, omdat die de laatste jaren al kleiner zijn geworden. Vroeger had je grote en kleine voetballanden. ,,Nu zijn de kleine landjes veel sterker geworden”, zegt hij tegen VI. Ook voor Curaçao spelen internationals, zoals Cuco Martina van Southampton en Leandro Bacuna van Aston Villa.
Bicentini volgde in augustus vorig jaar Patrick Kluivert op die zijn taken als bondscoach niet kon combineren met een nieuwe functie als trainer van Ajax A1. Kluivert blijft als ambassadeur en adviseur betrokken bij het Curaçaose topvoetbal. De nieuwe bondscoach zal zich behalve op de buitenlandse spelers richten op de ontwikkeling van de lokale voetbaljeugd. ,,De identiteit van het Curaçaose voetbal mag niet verloren gaan”, zei hij in augustus vorig jaar.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).