Van onze redactie
Auckland/Willemstad - De Curaçaose Odile van Aanholt (18 jaar) heeft verrassend goed gezeild op de Waiake Bay, Auckland, Nieuw-Zeeland.

vanaanholt

In de voor haar nieuwe Laser Radial-klasse zeilde ze naar een 8e overall eindpositie in een veld met de beste jeugdzeilers uit 47 landen. De Youth Worlds is het ultieme jeugdwereldkampioenschap van de internationale zeilfederatie, World Sailing, voor zeilers tot en met 18 jaar.
,,De afgelopen twee jaar zeilde Odile in de 29er. Deze tweemansboot behoort tot de spectaculaire supersnelle skiffs. Voor dit jeugdkampioenschap plaatste Odile zich voor de eenpersoons Laser Radial-boot, een olympische klasse. Ze vertrok ruim van tevoren naar Nieuw-Zeeland om te kunnen trainen met Sara Winther, die bij de Spelen van Londen 2012 Nieuw-Zeeland in de Laser Radial vertegenwoordigde. Winther wist in een korte tijd Van Aanholt specifieke Lasertechnieken bij te brengen. Tijdens de races werd Van Aanholt gecoacht door haar broer Ard van Aanholt die ook een ruime ervaring in de Laser-klasse heeft”, schrijft <I>Cursailing<I>.
Van Aanholt begon de eerste dag van het evenement met een 15e en 13e plek. ,,De wind was tussen de 15 en 20 knopen, wat een zware dobber bleek voor Van Aanholt. Odile is met haar gewicht van 58 kg erg licht voor de Laser Radial. Vooral in de aan-de-windse rakken kwam Odile snelheid te kort. In de voor-de-windse rakken kon ze vaak toch weer iets goed maken”, aldus coach Ard van Aanholt.
Op dag twee en drie zwakte de wind af tot rond de 10 knopen. ,,In het sterke veld was een goede start cruciaal om vrije wind te houden en een goede positie bij de eerste boei af te dwingen. Dat lukt haar bij de meeste starts deze twee dagen, waardoor ze met een 3e, 4e, 7e en 13e finish positie naar een 7e plaats in het totaalklassement klom. Een plaats op het podium kwam in zicht, maar dag vier bracht weer wind boven de 15 knopen en door een 22e en 29e plek zakte Van Aanholt naar 11e overall. De laatste dag zeilde Van Aanholt naar een prachtige tweede plek in de enige race die was gepland. Het bracht haar een fantastische 8e overall-plek.”
Tussen de 39 landen die Van Aanholt achter zich liet, zitten topzeilnaties als Nederland, Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, China, Argentinië, Brazilië, Rusland, Spanje, Engeland en Canada.
Odile van Aanholt, die bij Youth Sailing Curaçao het wedstrijdzeilen leerde, heeft al veel prijzen binnengehaald. Zo werd zij onder andere in de Optimist-klasse, die in meer dan 100 landen wordt gezeild, U-13 wereldkampioen, Noord-Amerikaans en Zuid-Amerikaans kampioen. Om aan de Jeugd Olympische Spelen van 2014 mee te kunnen doen ging ze voor Nederland zeilen. Zij werd vervolgens Europees en wereldkampioen en droeg de vlag voor Nederland bij de openingsceremonie van de 2014 Jeugd Olympische Spelen in Nanjing, China en won daar de zilveren medaille. Tegenwoordig zeilt Odile onder Arubaanse vlag.
,,Bij het windsurfen leverde de Arubaan Mack van den Eerenbeemt een geweldige prestatie door als 4e te eindigen. Met nog 1 race te gaan lag hij op een bronzen positie. De Chinees Chen Hao Chen die de laatste race won passeerde hem echter nog op de valreep. Bij de Laser Radial jongens vertegenwoordigde Tijn van der Gulik Curaçao en werd 47ste in een heel sterk en ervaren veld.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).