Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De verklaring van Elsa Rozendal (MAN), de beoogd nieuwe minister voor Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport van afgelopen weekend over de reden waarom zij nog niet is beëdigd, heeft meer vragen opgeroepen.


rozendalZowel premier Hensley Koeiman (MAN) als minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën verklaarde na afloop van de beëdiging van afgelopen vrijdag, niet precies te weten waarom Rozendal afwezig was. Volgens de nieuwe minister-president zou de communicatie verbroken zijn en allebei de bewindslieden gaven aan dat Rozendal ziek zou zijn. In de verklaring schrijft Rozendal echter dat zij na overleg met de leiding van de partij - al een dag eerder - ervoor heeft gekozen om pas na het Statenreces beëdigd te worden en wel wanneer Gijsbertha en Koeiman vervangen zijn door twee nieuwe Statenleden.
Ook stelt Rozendal dat er donderdagavond een vergadering was voor Statenleden die als minister beëdigd moesten worden. ,,Daarin werd er gesproken over een nieuwe situatie die was ontstaan. Namelijk dat de parlementariër die als minister beëdigd wordt, niet op hetzelfde moment als Statenlid kan functioneren voor de komende 90 dagen.” Rozendal legt vervolgens uit dat het Statenlid dat minister wordt automatisch ontslag krijgt als parlementariër. ,,Dit zou betekenen dat de coalitie vertegenwoordigd zou blijven met drie Statenleden (namelijk Giselle Mc William, Marilyn Alcalá-Wallé en Humphrey Davelaar) totdat er een openbare Statenvergadering bijeen wordt geroepen om de geloofsbrieven te behandelen van de nieuwe leden die als Statenlid beëdigd moeten worden.”
Als Koeiman, Gijsbertha en Rozendal in één keer beëdigd zouden worden, zou de regering nog door slechts één lid van MAN vertegenwoordigd zijn, aldus de politica. ,,Dit is naar mijn mening onverantwoord.”

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.