Van onze correspondent

Den Haag - De vrijdag afgezwaaide Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) vermoedt een complot achter het kraken van het voormalige Curaçaohuis.
Wiels maakte vrijdag vergezeld van een advocaat en enkele politieagenten onaangekondigd haar opwachting bij het pand aan de Badhuisweg 175 dat sinds 11 december bewoond wordt door vier woningzoekenden.
,,Ik zag vanuit het raam dat er agenten rondliepen dus ben ik naar buiten gegaan. Daar zag ik mevrouw Wiels. Zij maande ons het terrein te verlaten, maar wij hebben gezegd dat niet van plan te zijn”, aldus Harry Blom, een van de krakers. Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is er een gerechtelijk bevel voor nodig om een gekraakt pand te kunnen ontruimen.
,,De sfeer was nogal gespannen. Mevrouw Wiels waarschuwde ons voor de consequenties als wij niet meteen zouden vertrekken. Dan zou ze het pand in de fik laten steken. Daar had ze haar mensen voor, zei ze. Wat ik heel opmerkelijk vond was dat ze ook nog vroeg wie ons had betaald om het pand te kraken. Dat is toch een rare vraag?”
De agenten wisten kennelijk niet goed raad met de situatie. Uiteindelijk is de dienstdoende officier van justitie erbij gehaald. ,,Die heeft het gezelschap even apart genomen, naar ik aanneem om uit te leggen dat men eerst naar de rechter zal moeten. Wij zijn weer naar binnen gegaan en even later is iedereen vertrokken.”
De krakers hebben wel een deel van de garage die aan de ambtswoning grenst vrijgemaakt nadat Wiels had gemeld dat deze nog in gebruik is. Blom heeft de advocaat die met haar was meegekomen verteld dat zij een gebruikersovereenkomst willen sluiten met daarin de bereidheidsverklaring het pand vrijwillig te verlaten zodra er een bestemming voor is gevonden.
Wiels was gisteren niet bereikbaar om toe te lichten op grond waarvan zij het vermoeden heeft dat de krakers zich zouden hebben laten betalen om het zwaar verwaarloosde oude Curaçaohuis te betrekken. Onbekend is overigens of het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister zich gehouden heeft aan de Leegstandsverordening van de gemeente Den Haag. Deze schrijft eigenaren voor melding te doen van panden die langer dan 6 maanden leegstaan. De gemeente kan in zo’n geval een tijdelijk gebruiker voordragen.

curacaohuis


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).