Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad – Kabinet-Koeiman is gisteren beëdigd. De beoogde nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Elsa Rozendal (MAN) schitterde echter door afwezigheid. Als officiële reden werd opgegeven dat ze ziek was. Onofficieel: bonje binnen de partij om het Statenlidmaatschap.
kabinetMet het vertrek van prominente MAN-leden uit de Staten naar het kabinet, wordt ruimte gemaakt voor nieuwe Statenleden. Volgens de lijst van de MAN, die ook door het Hoofdstembureau wordt gehanteerd, moeten Giselle Mc William (nummer 4 op de lijst), Gassan Dannawi (nummer 6 op de lijst), Yaël Plet (nummer 7 op de lijst) en Amador Nita (nummer 8 op de lijst) naar de Staten. Binnen de MAN is enige tijd geleden echter een akkoord ondertekend - ook door genoemde leden - dat niet de eerstvolgende op de lijst, maar het lid met de meeste stemmen naar de Staten vertrekt. In dit geval zou dat Wimbert Hato, nummer 10, op de lijst zijn. Hato kreeg met de vorige Statenverkiezingen 226 stemmen. Hoewel hij het eerdergenoemde akkoord wel heeft ondertekend, blijkt uit informatie waar deze krant over beschikt dat Plet - die bij de verkiezingen 134 stemmen heeft behaald - zijn toekomstige stoel in de Staten niet wil afstaan. Daarop zou Rozendal hebben gezegd te zullen wachten met haar beëdiging totdat het issue van haar opvolger is opgelost.
Tegenover deze krant laat kersverse premier Hensley Koeiman (MAN) weten dat er absoluut geen sprake is van ontevredenheid bij Rozendal. Hij geeft aan dat Rozendal zich zorgen maakte over opvolger in de Staten, maar laat in het midden om welk Statenlid het gaat. Wel benadrukt hij dat Rozendal zo snel mogelijk zal worden beëdigd.
Ondertussen hebben zeven ministers hun ontslag voor het Statenlidmaatschap ingediend, maar zijn zij in de Staten nog niet vervangen. Het gaat hier om premier Koeiman (MAN), nieuwe minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN), minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Zita Jesus-Leito (PAR), minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR), minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) en minister Jaime Córdoba (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn.
Fractieleider van de grootste oppositiepartij MFK, Gerrit Schotte, liet er geen gras over groeien en sprak meteen van een constitutionele crisis omdat de nieuwe regering niet langer een meerderheid in de Staten zou genieten. Volgens Koeiman en Gijsbertha betreft het echter slechts een ‘technicality’ en zullen zij er in ieder geval voor zorgen dat de nieuwe Statenleden voor de MAN zo snel mogelijk worden beëdigd.
Rozendal was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).