Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Raad van Ministers heeft gisteren de oplossingsrichting goedgekeurd die de Commissie van Wijzen heeft uitgestippeld om het noodlijdende Insel Air te redden. Deze oplossing houdt in dat de regering tijdelijk voor een flink deel de stuurknuppel in de cockpit moet overnemen.


Insel (Custom)Dat maakt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant bekend.
Dinsdag stemde de Staten al onder ‘strikte voorwaarden’ in met een overbruggingskrediet van de regering aan Insel Air. De tienjarige particuliere luchtvaartmaatschappij van Curaçao, met een dochterluchtvaartbedrijf op Aruba, is mede doordat een substantieel bedrag van bijna 100 miljoen dollar vastzit in Venezuela, in zwaar financieel noodweer terechtgekomen en heeft de regering 15 miljoen dollar verzocht.
Of Insel dit hele bedrag wordt verstrekt, is nog onbekend. Wel laat Rhuggenaath tegenover deze krant weten dat door de Raad van Ministers is besloten de luchtvaartmaatschappij in delen een geldinjectie te geven; een eerste deel volgt al op zeer korte termijn. Het kapitaal komt direct uit de overheidskas en dus niet via Korpodeko, aldus de Economieminister.
Volgens de oplossingsrichting zoals die door de Commissie van Wijzen is gepresenteerd, krijgt de regering ook tijdelijk controle binnen Insel. Dat wil zeggen: participatie in het bestuur (directie) en het toezicht (Raad van Commissarissen), om ervan verzekerd te zijn dat de hulp aan Insel er daadwerkelijk toe leidt dat er een veel meer solide luchtvaartmaatschappij komt, met goede perspectieven op lange termijn. De bemoeienis van de overheid in het private bedrijf zal voor bepaalde tijd zijn, namelijk totdat Insel gestabiliseerd is en er een meer duurzame oplossing is bereikt. Zo staat in de motie die dinsdag unaniem door het Curaçaose parlement is aangenomen.
Op initiatief van de nieuwe coalitie (MAN-PAR-PNP-PS) zijn de Staten dinsdag met algemene stemmen akkoord gegaan om de regering te ondersteunen bij de uitvoering van het voorstel van de Commissie van Wijzen, onder leiding van oud-premier Etienne Ys. Dit houdt in dat Insel zodanig hulp krijgt dat de luchtverbindingen voor Curaçao gegarandeerd zijn, de werkgelegenheid behouden blijft en er een ‘overlevingsplan’ komt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.