Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het asbest in de restanten van een installatie van de Isla-raffinaderij die Refineria di Kòrsou (RdK) van 2004 tot 2015 op een deel van het terrein heeft laten liggen, heeft de bodem niet verontreinigd. Dat concludeert RdK-inspecteur Cedric Martina in juli 2015 in zijn eindrapportage over de asbestverwijdering en bodemsanering van het gebied.
asbestHet rapport kwam deze week ter sprake tijdens een tweede behandeling van het klaagschrift dat advocaat Olga Kostrzewski in augustus namens Fundashon Promové Derechi Humano Curaçao (FPDHC) bij het Hof indiende. De stichting beschuldigt de overheids-nv’s Refineria di Kòrsou en Curaçao Refinery Utilities (CRU) ervan de asbesthoudende materialen op onverantwoorde manier te hebben opgeslagen en geruimd en eist dat het Hof het OM vraagt om tot vervolging over te gaan. Het OM ziet daarvoor geen reden.
Martina baseert zich op de resultaten van laboratoriumtesten. Die laten zien dat ‘een zeer kleine hoeveelheid vezels in de bodem is aangetroffen’. ,,Gezien het feit dat de RdK-inspecteur het gebied samen met de veiligheidsinspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en de Milieudienst heeft geïnspecteerd en alle partijen tevreden zijn over de eindresultaten”, concludeert RdK dat de verwijdering van de asbest een succes was en dat het gereinigde gebied schoon en onder controle is, zo staat in de eindrapportage.
Nadat pijpleidingen en apparatuur zijn verwijderd, onderzoek is gedaan naar asbest in de bodem en radioactiviteit van de buizen en de vaten met asbesthoudend materiaal zijn begraven, volgt een laatste inspectie. ,,Het gebied is schoon en de asbest is op verantwoorde wijze opgeslagen in een kuil”, vindt de inspecteur.
Toch is het erf van RdK op het Isla-terrein niet compleet veilig, waarschuwt Martina. ,,Op die plek zijn onbekende bronnen van asbestvezels doordat in het verleden op onverantwoorde wijze asbest werd verbrand.” Omdat daar vlakbij roosters worden gestraald, bestaat het risico dat de asbestvezels zich via de lucht verspreiden. De RdK-inspecteur adviseert daarom om met waarschuwingsborden voertuigen en mensen weg te houden uit het gebied.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).