Van een van onzer verslaggevers
Willemstad - Het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) telt momenteel 377 gevangenen. Dat zijn er 33 procent minder dan voor de oprichting van het Land Curaçao en de naamswijziging van de gevangenis, van Bon Futuro in SDKK.

sdkk
In 2010 waren er nog 547 mannen en vrouwen gedetineerd in de gevangenis te Koraal Specht. De geplande uitbreiding van de Bon Futuro-gevangenis in 2006 ketste af, nadat bleek dat de opdracht van Usona aan Ballast Nedam het voormalige Land de Nederlandse Antillen 30 miljoen gulden zou gaan kosten, bijna het gehele budget voor Plan Veiligheid Nederlandse Antillen voor de bestrijding van de criminaliteit op de vijf eilanden. Met inzet van bestaande middelen van het voormalige Land de Nederlandse Antillen is kort daarna de celcapaciteit van 545 tot een maximum van 590 bedden uitgebreid.
213 Bedden zijn momenteel vrij. Dit is volgens gevangenisdirecteur Urny Floran te wijten aan wijziging van het detentiebeleid door de overheid. ,,Er zitten geen bolletjesslikkers meer in de gevangenis, die worden door de rechter met een dagvaarding naar huis gestuurd.” SDKK is een gevangenis voor met name langgestraften, onder wie relatief veel jongeren.
Strengere controles op luchthaven Hato hebben tot meer arrestaties van drugskoeriers geleid. In de eerste helft van dit jaar zijn er negentig bolletjesslikkers opgepakt op Curaçao, evenveel als in heel 2015. Dit is te danken aan de herintroductie van de bodyscan, die twee jaar buiten gebruik was. En de douane heeft er zes drugshonden bij.
De recherche op Curaçao werkt nauw samen met de Duitse douane. Sinds 2011 vliegt Air Berlin rechtstreeks vanaf Curaçao naar Düsseldorf. Smokkelaars zagen deze lijnvlucht als nieuwe mogelijkheid om drugs naar Europa te brengen.
Cocaïnesmokkelaars die op de Amsterdamse luchthaven Schiphol met minder dan 3 kilo drugs worden betrapt, worden sinds 2003 niet opgepakt en krijgen geen dagvaarding voor een berechting of een boete. Ze moeten wel hun drugs inleveren. De maatregel werd destijds door Justitieminister Piet-Hein Donner genomen om te voorkomen dat het justitiële apparaat overbelast raakte. De Koninklijke Marechaussee registreert bolletjesslikkers ten behoeve van de 100-procentcontrole.
Duitsland legt drugskoeriers wel celstraf op. Drie tot vier jaar, en de straf moet helemaal worden uitgezeten. Momenteel zijn 300 koeriers met de Nederlandse nationaliteit in Duitsland gedetineerd. Het Openbaar Ministerie op Curaçao geeft gehoor aan Europese uitleveringsverzoeken voor smokkelaars, zoals in juni van dit jaar voor een Dominicaanse man die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee cocaïnetransporten naar Düsseldorf.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).