Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaoënaar Remko Bicentini heeft afgelopen zondag zijn handtekening gezet onder een contract voor drie jaar als bondscoach van het Curaçaose voetbalelftal.
bicentiniDit akkoord zal door de verschillende partijen elk jaar opnieuw bekeken worden en geëvalueerd. Zo zal de eerste evaluatie gaan plaatsvinden na het grootse evenement Gold Cup dat in de Verenigde Staten gehouden wordt in de maand juli volgend jaar.
De bondscoach is hoofdverantwoordelijk voor de goede prestaties van het Curaçaose voetbalelftal, zo laat de Federashon Futbol Kòrsou (FFK) weten. ,,Zo zijn de taken van Bicentini als volgt: hij selecteert de spelers van het nationale elftal en hij moet de spelers van dichtbij blijven volgen om te kijken hoe ze bij hun eigen teams presteren. Hij organiseert oefenwedstrijden in Europa en op Curaçao als onderdeel van de officiële voorbereidingen.”
Het overgrote deel van zijn taken zal Bicentini vanuit Nederland verrichten, omdat het merendeel van de spelers van het Curaçaose elftal in Europa speelt. Voor alle activiteiten die door Bicentini worden verricht, zal de bondscoach vooraf toestemming bij FFK moeten vragen, zo laat de voetbalbond weten.
Bicentini had in oktober een glorieus debuut als bondscoach van Curaçao, toen het elftal zich kwalificeerde voor de Gold Cup, het kampioenschap voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Cariben. Het is voor het eerst dat Curaçao zich voor het kampioenschap plaatst.
De Nederlandse Antillen plaatsten zich vier keer voor de Gold Cup, de laatste keer in 1973. De eilandgroep (toen nog als geheel) werd in 1963 en 1969 derde. Bicentini schrijft zodoende met Curaçao geschiedenis, door zich dit keer als individueel eiland te plaatsen. Hij hoopt met de huidige, succesvolle lichting zelfs een gooi te doen voor kwalificatie voor het WK van 2022. Onder anderen Eloy Room (Vitesse), Leandro Bacuna (Aston Villa) en Cuco Martina (Southampton) zijn actief voor de nationale ploeg.
Bicentini was al jaren assistent-coach en volgde afgelopen zomer Patrick Kluivert op. Door de winst op Puerto Rico (2-4) in oktober is Curaçao als groepswinnaar geëindigd in de kwalificatie voor de Caribbean Cup van volgend jaar. Daarmee veroverde het land bovendien een ticket voor de Concacaf Gold Cup.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.