Van onze correspondent en verslaggever

Willemstad/Amstelveen - De KLM heeft de codeshare-overeenkomst met Insel Air per direct opgeschort.
Aanleiding zijn, zo bevestigt een woordvoerder van de KLM in Nederland, ‘de operationele problemen’ bij het Curaçaose vliegbedrijf dat al maanden te kampen heeft met vertragingen en het uitvallen van vluchten. De vele klachten van passagiers, ook over de opvang en communicatie, hebben het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen bereikt.
De opschorting wordt bevestigd door de directie van Insel Air. ,,Tot recentelijk transporteerde Insel Air KLM-passagiers die aankwamen op Aruba, Bonaire en Curaçao verder naar één van de overige bestemmingen van Insel Air middels een code-share-overeenkomst. Deze samenwerking is recentelijk tijdelijk opgeschort door KLM. Beide partijen hebben er vertrouwen in de samenwerking binnen enkele maanden weer te kunnen continueren.”
Passagiers die reeds een KLM-ticket hebben aangeschaft voor een vlucht waarvan een deel van het traject door Insel Air zou worden uitgevoerd, worden omgeboekt naar de route Amsterdam - Panama-Stad waarna zij met Copa Airlines doorreizen naar hun uiteindelijke bestemming. Indien dit niet mogelijk is, krijgen reizigers hun ticketkosten terugbetaald.
,,De opschorting is tijdelijk. We zijn in overleg met Insel Air en hebben er alle vertrouwen in dat de problemen worden opgelost. Dan kan te zijner tijd ook de codeshare weer worden hersteld”, aldus de KLM-woordvoerder.
Insel zegt hierover: ,,De recente operationele problemen bij Insel Air hebben geleid tot een lagere dan gewenste on-time performance. Om die reden heeft de KLM besloten de samenwerking met Insel Air tijdelijk op te schorten.”
Insel werkt er naar eigen zeggen ‘hard aan de operationele uitdagingen zo goed maar tegelijkertijd ook zo spoedig mogelijk op te lossen’ en daarmee de reden van de opschorting teniet te doen. ,,Insel Air heeft er vertrouwen in om binnen enkele maanden de samenwerking met KLM voort te kunnen zetten en samenwerkingsverbanden met andere luchtvaartmaatschappijen te kunnen verbreden.”
In de luchtvaartwereld is code-sharing een veel voorkomend gebruik waarbij twee of meer luchtvaartmaatschappijen stoelen aanbieden onder een eigen vluchtnummer op een lijnvlucht die gevlogen wordt door één van de luchtvaartmaatschappijen, legt Insel uit.

insel


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).