Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Meteorologische Dienst Curaçao heeft gistermorgen een voorwaarschuwing voor windhozen uitgegeven. Dit gebeurde nadat er een windhoos was gesignaleerd in Charo, Otrobanda. windhoos,,Een voorwaarschuwing, code oranje, betekent dat de atmosferische condities voor het ontstaan van een wind- of waterhoos aanwezig zijn. Als het risico stijgt gaan we over op code roze en bij groter gevaar, code rood”, aldus Fred Capello van de Meteo. Advies bij een windhoos luidt: ga niet naar buiten en zoek dekking in een kleine kamer of onder zware meubels.
Ideale omstandigheden voor het ontwikkelen van deze windhozen is een hoge grondtemperatuur en een lage temperatuur in de hoge luchtlagen, bij een zwakke wind die dan naar verschillende richtingen draait. ,,In een dergelijke instabiele atmosfeer ontstaat opstijgende lucht en gecombineerd met de hoge luchtvochtigheid kunnen dan windhozen ontstaan. Momenteel hebben we te maken met extra hoge grondtemperaturen en extra lage luchtstromen in de bovenlaag van de atmosfeer”, licht Capello toe. ,,De temperaturen zijn nog steeds 2 graden te hoog voor november, normaal is het zo’n 31 graden en nu worden temperaturen van 33, 34 graden gemeld.”
Overigens speelt ook de uitstoot van rook van de Isla-raffinaderij een rol, volgens Capello. ,,Als de vochtige lucht opstijgt, ontstaan zogenaamde condensatiekernen als het vocht zich hecht aan bijvoorbeeld rook- of stofdeeltjes die de waterdeeltjes aantrekken. Het is niet bewezen, maar het is zo dat de windhozen meestal ‘onder de rook’ ontstaan.” Volgens Capello blijven de weercondities de komende vijf dagen hetzelfde, aangezien er maar kleine luchtdrukverschillen zijn in het Caribisch gebied. In het weekend wordt iets meer wind verwacht maar daarna wordt de wind opnieuw zwakker.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).